Михаил Мадански е новият национален селекционер на България. Доскорошният треньор на младежите замени Лотар Матеус, чийто договор не беше подновен. След кариера в юношеския и младежкия национален тим Мадански стигна и до представителния отбор на страната ни. “Потърсeте ме малко по-късно, нека малко да се освестя”, бяха първите думи на наставника при опита на БЛИЦ да направи интервю. “Телефонът ми не спира да звъни, подлудиха ме, давайте сега и на вас да отделя време”, допълни Мадански и отговори на въпросите:

-Г-н Мадански, честито назначение, доволен ли сте?
-(смее се). Благодаря, естествено, че се радвам. Благодаря на ръководството на БФС, че ми гласува доверие и се спря на мен за селекционер.

-Какво е първото нещо, което ще направите с отбора?
-Ще се опитам да не се говори за бира и мадами, а за футбол. Искам да внеса малко свежест, да влея нови сили на тима. Българските футболисти не са толкова лоши, имат качества, трябва работа и се постигат успехи.

-Националният тим беше съсипан от критики в последната една година. Готов ли сте да поемете щафетата от Матеус?
-Все някой трябва да постави новото начало. Някой трябва да направи това подмладяване, за което говорим от години. Този път то се налага и няма време за отлагане.

-Какво означава подмладяване, Боби Михайлов и всички от БФС само за това говорят. Изведнъж ще изгоните 10 футболисти и на тяхно място ще вземете играчи от младежкия отбор ли?
-Не, спокойно, няма да е така. Гръбнакът на сегашния национален отбор попада в графата млади футболисти с някои изключения. Няма как изведнъж да отстраня 10 или повече футболисти и да вкарам напълно нови имена.

-Стилиян Петров и Мартин Петров остават ли?
-Селекционер съм от около 2 часа и няма как да ви дам отговор на този въпрос. Все още не съм мислил, имам малко време, за да реша.

-Със сигурност ще се намерят хора, които ще ви разпънат от критики, ако започнете да залагате на момчета от Черноморец (Поморие) и Чавдар (Етрополе) например?
-Недейте да преувеличавате нещата толкова много. Повечето футболисти в младежкия национален тим играят в ЦСКА, Литекс, “Левски”, Славия и т.н. Те вече натрупаха доста опит и се представят добре, заслужават шанс за изява и при мъжете.

-Страх ли ви е от евентуален фалстарт в контролата с Украйна?
-Никой не е застрахован от подобно нещо. Дори мога да кажа, че е по-вероятно да не започнем с кой знае колко добър резултат или игра. Заставам зад всяко едно свое решение и съм готов да поема тежестта на работата, не ме плаши.

-Мечта или естествено развитие е поста ви на национален селекционер?
-По-скоро второто. Първо бях начело на юношеския отбор, след това на младежкия и нещата се наредиха добре за мен. С добрата работа и себераздаване явно съм заслужил подобна чест, да водя мъжкия отбор на родината си.

-Няма треньор, който иска да е уволнен след 2 мача. В този ред на мисли ще направите ли всичко възможно, за да останете и след срещите с Украйна и Уелс?
-Не мога да кажа, че ми е фикс идея да бъда треньор на България и след тези два мача. Дотогава има време и ще видим какво ще се получи. Аз съм на работа в БФС като национален селекционер, в момента съм временно на първия отбор. Много пъти съм признавал, че работата с младежите ми доставя удоволствие. От години работя с млади и съм свикнал.

-Ще разчитате ли на отписаните от Лотар Матеус Димитър Рангелов, Домовчийски и Валери Божинов?
-Всеки, който иска да играе за България, е добре дошъл. До края на седмицата ще изготвя повиквателните за футболистите, които се състезават в чужбина. Контролата с Украйна е на 7 октомври, така че нямам много време. Още от днес започвам да гледам мачове, колкото се може повече, за да съм наясно с моментната форма на абсолютно всички момчета.

-Наясно сте за враждата между Николай Михайлов и Валери Божинов. Как ще играят на едно място?
-Този въпрос не ме интересува. Дано за два мача не се сбият. Умни момчета са, надявам се да се разберат.

-С кои треньори ще работите в екип, ще продължите ли да разчитате на Илия Груев?
-Все още не съм мислил по този въпрос. До няколко дни ще съм наясно с хората, които ще ми помагат. Трябва да решим и какво ще правим с младежкия национален отбор. Момчетата имат мач с Люксембург, надявам се да бият и без мен. Сигурен съм, че Аян Садъков и Сашо Димитров ще се справят.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ