Министърът на младежта и спорта Красен Кралев гостува в предаването „Тази сутрин“ по „Би Ти Ви“, където коментира баталните сцени между агитките на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА по време на вчерашния двубой, спечелен от „червените“ с 1:0. Срещата на „Лаута“ беше прекратена за около 20 минути заради безредиците пред сектора с гостуващите фенове, която беше провокирани от привърженици на домакините и руски хулигани от фракция на Спартак (Москва). Кралев обеща, че ще започне разговори с министъра на вътрешните разговори и БФС, за да се регламентира охраната на мачове само от полицията и да се спре с наемането на частни фирми.

„Трябва да има край на насилието по стадионите. Това са брутални кадри, което видяхме по телевизията. Изключително неприятен инцидент. В 21 век все още не можем да се справим с футболното хулиганство. Искам да обърна внимание на няколко факта. Немалко хора знаят, че този двубой вчера не е бил охраняван от полицията, а от частна фирма. Това не се случва за първи път. Искам да припомня, че преди 10 години бях президент на Черно море. Тогава играхме финал за Купата на България срещу ЦСКА и ПФЛ също реши да не наема полицията да охранява мача. Накрая се стигна до същите ексцесии. Само, че не бяха на терена, а нагоре по трибуните“, коментира министърът на спорта.

„Има един проблем и ние ще се намесим, за да бъде той разрешен. От една страна абсолютно задължително е тези мачове да се охраняват от полицията. От друга - футболните клубове се оплакват, че понякога цените, които им се искат за охрана на тези срещи са непосилни за тях и наемат охранители срещу по-малка сума. Те обаче очевидно не могат да се справят. Това не е първият случай в България, когато при охрана от частна фирма на футболен двубой се случват такива инциденти.“

„По някакъв начин трябва да се уреди случаят. Ще говоря с колегата, който е министър на вътрешните работи, и с ръководството на футболния съюз, защото трябва по някакъв начин да се регламентира задължителното условие полицията да охранява мачовете, но при фиксирани финансови параметри. Някакви преговори трябва да се проведат, защото този риск не може повече да се поема по тоя начин и частни фирми“, обеща Кралев.

„Този експеримент с охранителните фирми трябва да се спре по някакъв начин. Виждате, че не могат да се справят, а полицията стои извън стадиона и се губи ценно време докато влезе вътре. Футболното хулиганство е специфична материя и без да има респект от органите на реда нищо не се случва. Отделно трябва да сме безкомпромисни в наредбите и присъдите за дребно хулиганство. Задържат ги, пускат ги. Всички страни в Западна Европа се справиха с тези проблеми. Няма огради на стадионите. Там никой не си помисля, че може да се случи подобно нещо. Това пак е свързано със закупуване на камери по стадионите и други инвестиции. Ние не бягаме от отговорност. В Източна Европа този проблем не е решен все още. Не е България единствената държава, където има подобни инциденти, но трябва да си гледаме нашите отговорности.“

„И двете агитки са виновни. Не може да делиш: едните са провокирали, другите са реагирали. Ние сме в 21 век, нормални и цивилизовани хора. Дори да те провокират, не може да има такава ответна реакция. За това стадионите стоят полупразни, защото няма как родителите да си водят децата на мач при такива инциденти“, коментира Красен Кралев.  

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма