България приема Швейцария в европейска квалификация на Националния стадион “Васил Левски” на 26 март (събота) от 18:45 часа. Преди 20 години загубихме от швейцарците с 2:3 след драма. Победното попадение за гостите вкара Кубилай Тюркилмаз, с което окончателно ни отказа от мераците за класиране за Евро 1992.

Ето спомените на героя за Швейцария от престоя си в София преди 20 години:

“От онзи двубой в София би трябвало да ми е останал специален спомен. Всичко обаче започна кошмарно. Когато се опитах да обменя пари, на улицата ме пресрещна неизвестен дилър. Дадох му стотачка франкове. Той ми върна купчина банкноти, но между най-горната и най-долната имаше листове хартия. Разбрах, че са ме измамили. Търговецът обаче вече се бе изпарил, а аз имах пари точно, колкото 5 франка”, започва разказа си Тюркилмаз и връща времето, в което в родината ни бяха нашумели т.нар. чейнджаджии.

“Храната в нашия хотел в центъра на София бе отвратителна. Истинско бедствие. Съблекалните на стадиона – кошмар. Тревата на терена бе по-лоша дори и от тази на стадиона на Белинзона. Ние обаче не се притеснявахме от всичко това. За първи път от 1966 година Швейцария имаше шанс да се класира на голямо първенство. Бях мотивиран, в предишния мач срещу Шотландия пропуснах уникална възможност и търпях критики. Треньорът Ули Щилике ми каза, че не трябва да ми пука от това, което пишат вестниците”, продължава бившият национал на Швейцария.

10_1.jpg

“В началото на мача объркахме всичко, което можеше да се обърка. На почивката губехме с 0:2, а Щилике ни каза, че можем да спечелим. Резултатът стана 2:2, в последните минути българите започнаха да атакуват постоянно. Феновете бяха недоволни от своите, тъй като трябваше задължително да спечелят. Нас ни устройваше и точката, тъй като при победа над Румъния в последния мач щяхме да се класираме на Европейското. Започна да тече последната минута. Свободен удар за България, топката бе в нашето поле, Хотигер я взе и ми я даде, избутах техен защитник (б.р. – Илиян Киряков) в центъра на терена и се понесох към наказателното поле. Излязох сам срещу вратаря, който ме хвана за левия крак, загубих равновесие, но пратих топката в опразнената врата. Цялата наша резервна скамейка скочи върху мен, все едно станахме световни шампиони. Направихме почти бразилски купон в хотела. Естествено, че не празнувахме с минерална вода, не можех да говоря след купона”, спомня си още Кубилай Тюркилмаз.

“Останалата част от историята е, че загубихме от Румъния в Букурещ с 0:1 в последния си мач и не се класирахме за европейското първенство”, завършва разказа си бившият национал на Швейцария./БЛИЦ