Пътен инцидент променя живота на Дарин Тодоров за секунди. В продължение на три години футболистът от юношеския национален тим на България лежи в кома и след това се събужда. От четири години насам той отново се бори да се върне към нормалния начин на живот. Пробивът в неговата терапия е постигнат в Магдебург. Това е разказът на канала MDR, регионалната телевизия на провинциите Саксония, Тюрингия и Заксен-Анхалт, която вчера излъчи филм за Дарко. 


Снимка: Дарин Тодоров е благодарен за новия си кураж и жизненост на терапевтите Гунар Хофман и Кристиан Мюленберг от Магдебург

Внимателно Дарин Тодоров поставя единия си крак пред другия. Все още той се нуждае от помощ за това. Усилието и старанието му се забелязват, но неговата дясна страна е ограничена откъм движения. Въпреки това Дарин се бори. Крачка по крачка той си възвръща живота. Седем години са изминали от неговата катастрофа. Това, че той оживява след нея, граничи с чудото. Защото най-тежките наранявания имат съществени последствия. Дарин, който по-рано играеше футбол в юношеския български национален тим, трябва да учи всичко наново: говорене, хранене, движение. След няколко години възможностите за лечение изглеждаха изчерпани, но пробивът е направен в центъра за терапии в Магдебург.


Снимка: По-рано той почти се бе предал, сега Дарин Тодоров отново се смее

Преди първата си среща с неговите двама терапевти Гунар Хофман и Кристиан Мюленберг преди почти една година младият мъж седеше прикован в раздрънкана инвалидна количка и едва движеше ръцете и краката си. Физиотерапевтът Хофман си спомня: „Беше много трудно да изградим структурите, че да се започне наистина целево инициирането на движение”. За една успешна терапия те се нуждаят от доверието на Дарин, те трябва да пречупят своя пациент. Защото той от дълго време се е затворил в себе си и почти се е предал.

С духовитост, хумор и голяма способност за вживяване в чужда ситуация терапевтите изграждат отношения на доверие с Дарин, разбират се на английски. Двамата мъже са също толкова възрастни, колкото техният 28-годишен пациент, също спортисти и могат да си се представят добре в съдбата на Дарин. Посланието на Мюленберг е: „Добре е, ако сега не можеш. Но би било жалко, ако се предадеш и никога повече не можеш”. Тялото на Дарин е в учудващо добро състояние заради професионалния спорт. Благодарение на неговите терапевти някогашната футболна звезда отново става боец.

През всичките тези години майката на Дарин никога не губи вяра в синa си. За терапията в Магдебург семейството прави всичко възможно, продава имуществото си, изразходва спестовните си сметки, ограничава се. В България фенове и приятели организират бенефисни срещи и концерти. Постепенно всички резерви са на приключване. Майката Даниела Тодорова е убедена, че Дарин отново ще бъде здрав благодарение на терапията в Магдебург. „Футболът спаси неговия живот. Тъй като тялото му е толкова силно, сега той може добре да се справя с тази терапия”, заявява майка му.

Целта пред Дарин е максимална самостоятелност. Ръководителката на центъра за терапии в Магдебург Лина-Мари Щрелоу не се колебала дълго, когато пристигнало запитването от български терапевт за Дарин. „Младият мъж се нуждаеше от помощ. Ние тук сме оборудвани най-добре. Значи нямаше никакъв друг избор”, споделя Лина Мари Щрелоу. Тя самата е изненадана от успеха, който междувременно е постигнат. Целта е да се върне самостоятелността на Дарин дотолкова, колкото е възможно. Още сега има големи напредъци ежедневно.

За Дарин и неговата майка центърът за терапии отдавна се е в превърнал като втори дом, а терапевтите и служителите в приятели. Помощта отдавна не е само служебна, връзката е тясна. Това, което все още липсва за по-нататъшния успех в лечението, според Щрелоу е социална среда в Магдебург. Според нея е най-добре да има поне някой, който да говори български, защото приятелите също играят важна роля за завръщането към живота.


Снимка: Пътят на Дарин Тодоров обратно към един нормален живот е дълъг. С помощта на своите терапевти българинът отново си спечели кураж

Дорийн Йонас, MDR SACHSEN-ANHALT
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ