Вече няколко месеца в България се вихри някакъв скандал, говори се за някакво черно тото. Само, че това тото се оказа нещо като Господ – всички са чували за него, някой вярват, че съществува, но никой не е го е доказал и никой не го е видял.

Някакви генерали, някакви сигнали, но никакъв ефект. Както вчера каза Огнян Стоичков – “Не може всички да пишат и говорят за това, да твърдят, че съществува, а да няма едно повдигнато дело вече два месеца”. И какво се случва.....

Без доказателства се вади Спартак (Плевен) за “симулативна игра”. Обявяват се за съмнителни 15-16 мача и започват едни разпити, едни детектори, един шум. Само че, както са казали мъдрите хора, “Куче, което лае, не хапе”.

Подред в прокуратурата се изредиха Христо Стоичков, Боби Михайлов, Ясен Петров и Спас Джевизов. И какво стана? Ми едно голямо нищо.

“Спас Джевизов и Ясен Петров отрекоха да са замесени в черно тото. Все пак те са големи имена в българския футбол и е нормално да им се доверим”,  изрече генерал Василев, който е председател на комисията по феърплей.

По-голяма глупост от това едва ли някой може да изрече! Ми те и Ювентус са голямо име, но ги пратиха в Серия “Б”. Защо тогава не повярвахте на Спартак (Плевен), когато ви го казаха същото?

Защо никой не обелва и дума за най-скандалния мач при юношите, може би в цялата история – Локомотив (София) – Спортист (Своге). Да припомним, двубоят бе прекратен в края, след като домакините вкараха гол, с който резултата стана 4:3. И тогава нахлуха мутри, въоръжени с пистолети, и започнаха да бият всичко наред за да бъде прекратен двубоя. Кой има нужда да бъде прекратен даден мач? Елементарно - този, който е заложил много пари, а мачът не завършва както трябва! Да, ние нямаме доказателства за това, просто следваме логиката и чакаме някой най-накрая да се задейства.

А резултатите на юношите на Любимец? 10:0 не е ли резултат за разследване? А филмът на BBC, в който се казва, че “Левски” – Локомотив (Пловдив) ще бъде “обръщалка”... и това се случва? Въпросите са хиляди, а това което виждаме до момента е само прах в очите на хората. Видите ли, правим нещо, което обаче се оказва едно голямо нищо.

Вчера опитахме да се свържем с генерал Василев. При първото ни позвъняване ни вдигна телефона, но още преди да успеем да зададем и един въпрос, той вече бе затворил... и повече не вдигна. Потърсихме някой от прокуратурата и ГДБОП. Искахме да разберем дали мачът на Локо (Сф) и Спортист се разследва, вика ли се някой на разпит. Защото чухме за много отбори и мачове, но не и за най-скандалния. Само, че от пресцентъра на МВР отвърнаха: “Едва ли има на кого да задете въпросите си, а и едва ли някой ще ви обърне внимание. Ако искате, пратете един мейл, но няма кой да ви отговори. Води се разследване”.

Добре, но искаме просто да попитаме дали няколко конкретни мача се разследват. “Никой няма да ви обърне внимание”, отвърнаха от МВР и разговорът приключи...

Да, тук никой за нищо не обръща внимание. А идеята бе просто да зададем въпросите, от които се интересуват хората.

Преди няколко години един корифей ми каза нещо, което няма да забравя. Ако има една голяма структура, никога не закачай този, който е най-горе, защото ще си изпатиш. Закачаш тези под него. Защото те са по-малки, по-безопасни и са заменими. А ако закачиш този най-горе, той няма да падне, ще паднеш ти! Точно този закон се използва в момента – замазваме очите на хората с малките, за да не закачаме големите.... Така ли е, г-н Василев?
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ