Председателят на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков заяви пред БЛИЦ, че не е доволен от свършеното от ГДБОП и прокуратурата във връзка с "черното тото" в българския футбол.

В последно време всеки ден се говори за уредени мачове, привикват се футболни ръководители на разпити, но резултатите липсват. Както е известно, до момента единствено юношите на Спартак (Плевен) бяха извадени от участие заради "системна симулативна игра". Наказан бе и президентът на клуба Иван Динов.

“Преди се оплакваха, че няма закон, прокарахме закон, но пак няма ефект засега. Аз не съм пряко свързан с разследванията, просто като председател на комисията от време на време проверявам до къде са стигнали и какво са свършили. До момента вече два месеца няма нито едно заведено дело. Това е проблем. Как така навсякъде се говори – медии, спортни личности, всички казват за уговорени мачове, а дела няма! Поисках обяснение от разследващите органи, но явно комуникацията между отделните звена не е на ниво. Затова сега вкарваме нов проект, с който да могат да действат по-добре и да координират работата си. Имам уверение, че до края на тази седмица или в началото на другата ще има някакъв резултат”, заяви Стоичков пред БЛИЦ.

“Най-лошото е, че в повечето случаи, за които се говори, става дума за деца и юноши. Това не трябва да се случва. Те са още малки, а вече ги замесват в тези неща. Това влияе много лошо на спорта като цяло и съм притеснен от този факт”, допълни Стоичков.

“Въпросите ви трябва да са към разследващите органи, а не към мен или ген. Василев. Той само подава сигналите към прокуратурата. Това е неговата работа”, завърши депутатът.
Юри Славчев/БЛИЦ