Швейцарският спортен журналист Себастиян Лавойер от АЗ Медиен коментира пред БЛИЦ СПОРТ предстоящия мач между Лудогорец и Базел от Шампионската лига. Срещата се явява ключова и за двата отбора, а победителят почти сигурно ще играе в Лига Европа напролет. Лавойер е в непрестанен допир с тима на Базел и по тази причина го потърсихме да даде своето мнение за двубоя.

- Себастиян, срещата с Базел се определя като мача на годината за Лудогорец. По този начин ли се гледа на мача в Швейцария?
- Да, това е мачът на годината и за Базел. Една от основните цели пред тима в началото на сезона бе участие в евротурнирите и след зимната пауза. И тъй като никой не очаква да сме пред Арсенал и ПСЖ, затова целта е само една  - трето място в крайното класиране на групата. Всички очакваха да спечелим мача у дома срещу Лудогорец, а сега ще бъде много по-трудно в България. Срещата е много важна и за треньора Урс Фишер, тъй като от нея може да зависи бъдещето му. Базел води убедително в първенството, но се иска и добра игра в Европа, а засега нея я няма. Така, че мачът с Лудогорец е на живот и смърт за всички в Базел.

- Звездата Кафу демонстрира самочувствие и обяви, че победата е 100% сигурна. Бразилецът ли е основната заплаха за Базел?
- Кафу със сигурност е заплаха и интересен играч, но сред феновете на Базел не се говори за противника. Всички са на мнение е, че Базел трябва да играе своята игра и така ще спечели. Най-големият страх е, че отборът може да не изпълни задачите, които са поставени от треньора. Има страх и от грешки в защита, тъй като това звено не се представя на високо ниво напоследък. Лудогорец е много опасен на контраатаки, а скоростта на Кафу може да направи разликата в този двубой.

- А кой е най-голямата заплаха за Лудогорец?
- Със сигурност много хора сега ще кажат Сейду Думбия. Разбира се, нападателят е най-опитният в Шампионската лига. Той вкара 13 гола в досегашните 25 мача за Базел, разписа се два пъти и през уикенда и е в отлична форма. Аз обаче ще посоча друг играч - Матиас Делгадо. Аржентинецът е в най-добрата си форма, физически е по-добре отвсякога и наистина в момента твори магия. знае как да подава, как да вкарва и е гладен за успехи.

- На какъв стартов състав ще заложи Урс Фишер?
- Томаш Ваклик, Михаел Ланг, Марек Сухи, Едер Баланта, Адама Траоре, Тауланд Джака, Лука Зуфи, Биркир Бярнасон, Матиас Делгадо, Мохамед Елиунуси, Сейду Думбия

- Твоята прогноза за изхода на мача?
- 2:1 за Базел
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА