Ръководствата на футболния и спортния клуб Левски призоваха за промени в закона за спортното хулиганство. Позицията на “сините” бе подкрепена и от клуба на привържениците, а официалните им искания баха обявени с отворено писмо публикувано на сайта на тима.
Под писмото стоят подписите на изпълнителните директори на футболния отбор Иво Тонев и Константин Баждеков, председателят на СК “Левски” Стоян Хранов и шефа на фенклуба Владимир Владимиров


БЛИЦ публикува отвореното писмо:

На Вниманието на:

Народните Представители,
Служителите на изпълнителната власт и
Спортните организации

ОБРЪЩЕНИЕ

От ръководството на „ПФК ЛЕВСКИ“ АД,
СК „ЛЕВСКИ“ и
Националния клуб на привържениците на Левски

Уважаеми дами и господа,

изразяваме своята благодарност към законодателя, за проявеното разбиране, довело до премахване на една от основните разпоредби от действащия Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, и въвеждането на нов ред за обжалване на съдебния акт срещу задържани по време на спортни събития лица и влизането му в законна сила.

Друга, положителна промяна е уредбата, предвиждаща определяне на служебно лице: „стюард“, което в последните няколко спортни сезона показа, че има своето място на трибуните, като успешна мярка за предотвратяване на инциденти, примерно в Сектор „Б”, на стадион ‚Георги Аспарухов“.

От друга страна има разпоредби, които ЗИДЗООРПСМ предвижда, с които не можем да се съгласим. Надяваме се да вземете предвид нашето становище при внасянето на законодателното предложение за изменение на действащия закон на второ четене.

Основните разпоредби, с които не сме съгласни:

Регламентацията на провеждането на спортни мероприятия до сега, предвиждаше декларация за непълнолетни и малолетни деца, при посещението им на организирано спорно мероприятие. С предвидените промени, тази мярка е на път да се превърне в антидемократичнно и дискриминационно средство, спрямо малолетните и непълнолетните спортни привърженици. Тя противоречи на Конвенцията за правата на детето, Закона за дискриминацията и Закона за закрила на детето. Освен това би била голямо и неоправдано затруднение за родителите, решили да заведат децата си на футболна среща, в частност на стадион „Георги Аспарухов” такива има много. Освен, че законодателят предвижда два вида декларации, които са изключително неясни, то е и допусната и абсурдната несправедливост, с ограничението - един дееспособен пълнолетен да може да носи отговорност за не повече от три деца. От тук идва и притеснението ни, че по този начин нашите деца ще станат фенове на клубове като Челси, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона вместо да подкрепят и се радват на българските клубове.

Ръководството на професионалния футболен клуб и на клуба на привържениците изразяваме несъгласието си със законодателните промени в тази им част.
Друга разпоредба, на която бихме искали да обърнем особено внимание е, регламентираното право и възможността която дава новата уредба на правоприлагащите органи за широко и субективно тълкуване при „отправянето на ругатни, неприлични изрази и жестове, които са особено вулгарни”. Предложените промени дават свобода за интерпретация според случая и настроението на органите на изпълнителната власт, да сезират правоприлагащия орган

Същото важи и за готвената абсолютна забрана за използване на пиротехника. Трябва отново да подчертаем, че на пазара съществуват безопасни за живота и здравето пиротехнически средства, а използването им в последните години става след договорка между представители на клубовете на привържениците и на полицията. Чрез използването на този подход, до голяма степен бе решен безспорният проблем с използването на самоделно направени бомбички от миниум и бронз, които без съмнение са опасни.

Друга разпоредба, която силно ни тревожи, е тенденцията за завишаване на глобите. Тя явно олицетворява желанието за възпитание, единствено чрез рестрикции – практика, водеща до обратен резултат.

Уважаеми дами и господа,

справянето с феномена „спортно хулиганство” и по-специално „футболно хулиганство” би било възможно, само чрез диалог и взаимно уважение. С голяма доза горчивина трябва да заявим, че внесените предложения за промени в Закона не съответстват на договореното между представителите на привържениците и ръководството на МВР, при проведените срещи и кръгли маси.

Внесените промени до голяма степен запазват първоначалното настроение, според което хората, посещаващи спортни мероприятия и по-специално футболни срещи, задължително са „криминални типове“, имащи единствената цел да рушат и псуват. Сякаш водени от този „постулат“, изразителите на народната воля, ангажирани със създаването на регламент, въведоха и фикцията за вина на всички, дръзнали да подкрепят любимия си отбор.

Поради тази причина ние си позволяваме да направим конкретни, законодателно съобразени и житейски мотивирани забележки, по някои от предложените текстове.

Призоваваме всички спортни и футболни клубове, както и привържениците им, да подкрепят идеите ни и да предложат свои, за да можем всички свободно да посещават спортни събития с единствената цел да се забавляват и подкрепят любимите си клубове – без страх от полицията и без да се гледа на привържениците предубедено.