Легендата на "армейците" Аспарух Никодимов даде интервю за агенция БЛИЦ преди дербито между “Левски” и ЦСКА. Паро говори за предстоящия мач, състоянието на двата гранда. Връща се и в годините, когато бе треньор на “червените” и се е изправял срещу вечния съперник.

-Г-н Никодимов, какво очаквате от дербито в събота?
-Дано двата отбора направят хубав мач. Това са нашите грандове, излизат един срещу друг след дълга пауза. Важното е феновете да са доволни, за тях е тази игра.

-Ще успее ли ЦСКА да вземе нещо от “Герена”?
-Защо да не вземе. Всичко се случва. Няма значение кой повече победи е направил през зимата, кой срещу кого е играл и как се е представил. Съдията даде ли първия сигнал, всичко това остава на заден план.

-Какъв резултат прогнозирате?
-Ще ми се да победим, но и равният ще бъде успех. Това е положението за съжаление.

-Защо отново равен би трябвало да означава победа за ЦСКА?
-Защото нямаме добри футболисти, в които да съм сигурен, че ще излязат и ще победят насред “Герена”. Има играчи, които излизат и треперят от това, което предстои.

-Кои са основните футболисти на “Левски” и ЦСКА? Много се говори за Гара Дембеле.
-Вижте, ако “Левски” пусне два-три гола, какво ще стане. Гарата пак ли ще бъде основният футболист. Той не може да победи сам ЦСКА, важното е отборът, колективът. Може да изпъкне някой друг, друг да реализира гола. В ЦСКА лидерът е Тодор Янчев. Ама той е човек, който разбива атаките, а не гради. Така че от него зависят много малко неща. С някое негово хрумване може да ги изненадаме, но...Абе като гледам сегашния състав на ЦСКА и си спомня какво беше преди. Моят отбор щеше всяка година да играе в групите на Шампионската лига. И сега, напролет, щяхме още да сме в евротурнирите, а не още през есента да приключваме участието. Не искам да сравнявам футболистите, всички от онова време бяха класни играчи. Искаха ги всички отбори от чужбина, но тогава не можеше да се продава. Ако можехме, както сега, да привличаме играчи отвън... (смее се). Та ние щяхме да мачкаме наред.

-Ще може ли Милен Радуканов да спечели битката с Ясен Петров? Това ще бъде дебют в дербито като треньор.
-Все някога трябва да има първи път. Ако иска да стане треньор, трябва да мине през всички препятствия. Момчето засега се справя добре, ако победи, ще е още по-добре.

-Ако зависи от вас, какво ще го посъветвате?
-Да направи това, което мисли. Въобще да не се притеснява, мач като мач. Не мога да дава съвети, тъй като не съм в кухнята на ЦСКА в момента.

-Кой от двата гранда направи по-добра селекция?
-“Левски” запази основните си футболисти, подсили се с още няколко добри попълнения. В ЦСКА направиха големи глупости миналото лято, когато привличаха на килограм. Сега не могат да изчистят тези чужденци. Добре е, че поне през зимата не направиха мащабна селекция. Заложиха на млади и свободни момчета, за които поне има перспектива.

-Дербито ще реши ли титлата в “А” група?
-Ако “Левски” победи, ще продължи да гони Литекс. Ако ние бием, което ми се иска, ще запазим шансове за евротурнирите. В противен случай пак ще трябва да ближем рани, ще се отдалечим твърде много от водещите отбори. Самоубийствено ще бъде равенството, и двата отбора ще загубят.

-Тъй като публикувахме интервю и с Добромир Жечев - какво си спомняте от трите сблъсъка с него от 1982 година, когато той бе начело на “Левски”?
-В първия мач за първенство през март 1982 година ги бихме с 2:1. Два гола заби Цветан Йончев. Дербито беше четири дни преди 1/4-финала ни за КЕШ срещу Ливърпул. Имаше вариант да отложим мача с “Левски”, за да се подготвим за двубоя с англичаните. Нашите ръководители ми предложиха да не играем срещу “сините”, но аз отказах. Знаех, че дербито ще държи нащрек моите футболисти до последно, няма да има отпускане. Това ще бъде генералната и най-добра репетиция за нас преди двубой с Ливърпул. Бихме “Левски” с 2:1, а Ради Здравков получи контузия. Едва се оправи, излезе почти невъзстановен, но отстранихме англичаните.

-После обаче Бобата Жечев и “Левски” ви бият с 4:0 на финал за Купата на България.
-Да, но тогава беше друга история. Не искам да коментирам много. Дни преди мача ръководителите бяха взели решение кои играчи да останат за новия сезон и кои да бъдат отстранени от ЦСКА. Не казахме на момчетата. Отнякъде обаче излезе информация и част от футболистите не бяха на сто процента, ако се сещате какво имам предвид. Никой не играе на върха на възможностите си, ако знае, че няма да остане в отбора.

-Каква беше премията за победа над “Левски”?
-За какви премии говорите? Получавахме това, което беше записано в клубния правилник. Нищо повече отгоре. Най-много от някои завод в провинцията да изпратят я плат за дрехи, я някой друг костюм. Министърът също имаше право да ни награди веднъж в годината. Спомням си, че като отстранихме Ливърпул ни дадоха по 180 лева и по един черно-бял телевизор.

-Сега футболистите чакат премии от по 5-6 хиляди лева.
-Нека да ги взимат, нямам нищо против. Но да се раздават на терена, колкото могат. Да дават всичко от себе си, защото някои имат по-малко качества, други изпъкват. Сегашните играчи обаче нищо не правят.

-Ще ходите ли на мача в събота?
-Не, на “Герена” не ходя. Ще го гледам по телевизията и ще стискам палци ЦСКА да бие.

-Вашето мнение за Лотар Матеус, който пое националния ни отбор.
-Пари, които се хвърлят на вятъра. Вместо от БФС да ги дадат на детско-юношеските школи. За мен Матеус е недоказан треньор. Какво е направил до момента. Имал участие в групите на Шампионската лига с Партизан. И?! Идва тук и взима по 15-20 хиляди евро заплата. Ако българин беше поел националния отбор, щеше да получава по 3-4 хиляди лева. Е, тогава Матеус трябва да е 20 пъти по-добър от нашите треньори. А това не е така. За него важното е да подпише договора и да си прибира заплатата. Ако постигне успех, добре дошло за него. Ако не, довиждане и извинявай. Ама това извинявай ще коства на БФС 300-400 хиляди евро. Защото, ако не му платиш неустойката, ще ни осъди е ще ни изхвърлят.

-Има ли шанс германецът да постигне нещо?
-За тези квалификации почти никакъв. За мен беше правилно чужденец да поеме националния отбор, ако работи дългосрочно. Ако дойде тук и започне да гради отбор за след 3-4 години. Той обаче още след мача с Швейцария може да си тръгне.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ