Националният селекционер Ивайло Петев коментира представянето на България срещу Италия. Снощната европейска квалификация завърши при резултат 2:2, като нашите футболисти имаха водеха в резултата до 84-ата минута.

„Допуснахме грешка в края и така се стигна до равенството. Мачът не беше лош като цяло, докато имахме сили някъде до 65-ата, 70-ата минута се държахме добре. Поставихме отбора на Италия под натиск, но в последните 20 минути е напълно нормално и закономерно играчите да отпаднат физически. Борихме се със зъби и нокти да вземем този мач. Има лека тъга в мен, че загубихме 2 точки, с които да скъсим разликата с Норвегия“, коментира Петев в ефира на БНТ.

„Доста говорихме с футболистите. Аз им представих така нещата, че те да са наясно какво могат да спечелят и загубят с този мач. Това, което ме прави щастлив, е, че с поведението си на терена те показаха, че са разбрали.

Очаквах да се представим достойно, казах го във всяко интервю преди мача. Ние бяхме амбицирани и го показахме. Ние трябваше да спазваме определени указания в нашата игра, когато топката е у нас или при противника. Мога да кажа, че на 90 процента те се справиха. Срещу отбор като Италия не можеш да играеш само в отбрана. Трябва да се защитаваш, но и трябва да атакуваш. Трябва да поемеш някакъв риск в определен момент. Така вдъхваш вяра на играчите.

За да пробиеш защитата на Ювентус, трябва да имаш цел и идея. Мицански вкара много красив гол и за времето, което остана на терена, съм много доволен от него и от всички останали.

Липсата на фенове я отдавам на късния начален час и лошото време. Вярвам, че в следващото ни домакинство ще има доста повече хора на стадиона”, продължи Петев.

„При гола за 2:2 ние бяхме осем човека пред нашето наказателно поле, затова ме е яд. Но така е в спорта – всеки греши. В същото време това беше изключително изпълнение на Едер.

Не съм прибирал умишлено отбора в защита. В самия мач предвид играта на противника е нормално да бъдем по-компактни. Когато ти тръгнеш да се отваряш още повече, става самоубийство. Имаше и моменти, в които бяхме надиграни, ала все пак Италия е Италия. Със сигурност снощи след края на мача доста наши сънародници са били горди, че са българи.“

„Как подобрихме атмосферата? Комплексни са нещата, не мога да кажа. Нормално е да има очаквания към отбора, ние сме свикнали – хората искат да получат нещо, да представим добър продукт, резултати. Това е нормално, който не може да се справи с това, няма да успее”, завърши националният селекционер.

Нашата група "Н" за европейските квалификации