Мистерията около шофьорската книжка на Гара Дембеле бе изцяло разгадана. Оказа се, че документът, който головата машина на “Левски” е показал на униформените след пиянския запой в четвъртък, е 100% фалшив, за което БЛИЦ ви информира на 3 декември. Новината потвърди пред “Труд” Валери Йорданов, началник на столичната дирекция на полицията: “На въпросната шофьорска книжка е била назначена експертиза, в която са участвали служители от Националния институт по криминалистика. Доказано е по безспорен начин, че тя е била подправена.”

Така освен за шофиране в пияно състояние асът на “сините” ще отговаря пред закона и за използване на неистински документ. Оказало се също, че Гара не е карал и шофьорски курсове у нас.

Ако вината бъде доказана, Дембеле може да изкара “на студено” до 8 година, но може да мине и с условна присъда. Французинът още не е дал обяснения откъде се е сдобил с подправения документ, обясниха разследващите.

Разследващите работят усилено по издирването на мошеника, който е снабдил Дембеле с фалшивата шофьорска тапия. Предполага се, че за нея перлата на “Левски” се е бръкнал най-много с 500 лева. Засега Дембеле предпочита да не издава името на хитреца, който му е уредил тапията.

“Категорично е установено, че книжката, която е показал Гара Дембеле на колегите от Седмо районно управление, никога не е била издавана в КАТ”, уточни полицай №1 на София Валери Йорданов, който се надява разследването по случая да приключи по най-бързия начин.

У нас французинът не е държал изпит

Асът на “сините” Гара Дембеле нито е карал шофьорски курсове, нито се е явявал след това на изпит. Любопитният факт изплувал по време на разследването срещу звездата от Мали.

“Истината е, че Дембеле не е карал курсове в нашата страна”, заявиха пред “Труд” магистрати. Думите им бяха потвърдени и от Изпълнителна агенция за автомобилна администрация към транспортното министерство. В електронни медии плъзнаха упорити слухове, че при визитата си в Седмо РУ в петък сутринта директорът на “Левски” Георги Иванов-Гонзо е поел отговорността за книжката на Дембеле.

Полицаи обаче заявиха, че това категорично не е вярно. Иванов дошъл да се информира точно какви ги е свършил неговият футболист и да си го прибере. През цялото време той се държал коректно и възпитано. Разследващите веднага разбрали, че книжката на Гара е фалшива. Но за да се убедят напълно, че е така, задействали експертиза.

“Измамникът, който я е направил, не е положил много усилия, за да я изработи”, констатират униформените. В момента Гара избягва да говори за шофьорската си книжка не само с журналистите, но също и с хората от “Левски”.

Проверка на “Труд” показа, че преди да бъде заловен с 1,62 промила алкохол в кръвта, Дембеле не си е имал вземане-даване с пътните полицаи. “Нямаме данни на лице с име Гара Дембеле да са били съставяни фишове или актове”, казаха от КАТ.

Ментето най-вероятно е купено в София

Гара Дембеле най-вероятно е изкарал фалшивата шофьорска книжка, след като дойде в София през юни.

Пролетта французинът играеше в Локомотив (Пд), но там се е возил изключително в такси или е бил качван от съотборници. От тима на “черно-белите” уверяват - не са забелязвали Гара зад волан под тепетата. От всички чужденци в Локо нито един не е имал собствен или служебен автомобил. Чак с новите договори (от 1 август) отпуснали три клубни коли на четирима легионери (братята Самир и Юнес Бенжелюн карат една). Преди това последният чуждестранен шофьор на “Лаута” е бил Екундайо Джайеоба през 2004 г. Нигериецът, който после порита в “Левски”, шофирал Ауди 80. Даже сядал зад волана още докато карал курсовете, но след месец и половина нелегалност изкарал книжка.

Разбира се, Дембеле може да е задействал далаверата с документа още в Пловдив - “с перспектива”, но е малко вероятно. В София Гара е шофьор от края на август. Иначе за “Герена” няма интрига - предполагат, че приятелче от заведенията е съдействало на Гара за документа менте. “Сини” дори се шегуваха, че сигурно ходил до Илиянци, старо царство на фалшификатите.

Във Франция Гара е пипван да шофира без книжка и с невалидна за страната книжка от Мали. /БЛИЦ