Появата на платените спортни канали предизвикаха много полемики сред футболни запалянковци и зрители. На 21 февруари, събота, „Нова Броудкастинг Груп” пусна в ефир новия пакет Диема Екстра, в който влизат двата канала Диема Спорт HD и „Трейс Спорт Старс”. За да ги гледаш, трябва да платиш 3.96 лева месечен абонамент.

Нека видим какви са плюсовете и минусите на новата услуга, която се предлага на тези, които вече се абонираха.
Огромният плюс на Диема Спорт е картината, която е с висока резолюция с формат Full HD. Зрителят има удоволствието да наблюдава за първи път мачове от българското първенство с уникално качество на кадрите. Другото, което грабва окото на спортните фенове, е включването на битките от НБА, които се предават пряко по платения канал. Както и на професионални боксови мачове. 

Едно от обещанията на „Нова Броудкастинг Груп” обаче не е спазено – цялата програма да бъде във формат Full HD. Нито студията, откъдето се правят анализи на мачовете, нито от пресконференциите картината е с висока резолюция. Даже при отзвуците след мачовете, когато се вземат интервюта долу от пистата – качеството на излъчването не е HD. В предварителните анонси бе обявено точно обратното, но вероятно реализацията на всичко това е въпрос на време.

Поне до момента преките предавания в дневната програма са рядкост. През повечето време вървят футболни срещи на запис и предавания, които трудно могат да залепят зрителя пред телевизионния екран. И изниква неизбежният въпрос – а какво интересно ще се излъчва през лятото, когато няма да има мачове нито от българското, нито от английското първенство.

Що се отнася до
 „Трейс Спорт Старс” , там, поне засега, скуката е пълна. Обещаните изключителни житейски истории за световни спортни легенди така и не ги виждаме. За капак каналът върви на английски език, без никакъв превод – нито чрез субтитри, нито чрез дублаж. 

От „Нова” веднага контрираха, че това е временно явление и че съвсем скоро, в близките няколко дни, предаванията ще са преведени на български. И обещаха, че никой няма да съжалява затова, че плаща по 4 лева на месец.

„Бъдете сигурни, че програмата ще става все по-интересна и по-интересна. По Диема Спорт ще има много любопитни и професионални предавания, в които ще се анализират мачовете. Предстоят изненади. На зрителя в никакъв случай няма да му е скучно през лятото, когато е паузата на българското и английското първенство. За този период също сме приготвили приятни сюрпризи. Що се отнася до Трейс Спорт Старс”, просто изчакайте още малко и наистина ще видите грабващи окото филми за легендарни спортисти”, категорични са от „Нова”.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ