"Левски" победи с 3:1 Локомотив (София) в първия 1/2-финал за Купата на България, игран пред около 3000 зрители на стадион "Георги Аспарухов". Един от тях беше Емил Велев, който изтърпяваше наказание и поради тази причина му се наложи да гледа двубоя от трибуните. Кокала отново се изяви, дегизирайки се като полицай, с което привлече вниманието. Бившият наставник на "Левски" не само крещеше към футболистите си с идеята да им дава ценни наставления, а и не спря да се заяжда със съдията Христо Ристосков, нашумял през последните дни с фразата си "чики-рики".

"Какво свириш, дебелан... дебелариум!", изцепи се Кокала още в началото на мача, след което не спря да сипе ругатни по адрес на рефера от Сандански, като многократно му се провикваше: "Айде, бе, чики-рики, свири!".

Ристосков се справи с ръководенето на срещата, но в края се поизложи и направи така, че и след този мач да се коментира съдийството, а не толкова футболните неща на терена.

При резултат 3:1 за "сините" след 2 гола на изигралия страхотен мач Гари Родригес и един на Стефан Велев, реферът си затвори очите и не посмя да даде дузпа за Локо (Сф), след като Димитър Везалов повали Крум Бибишков в наказателното поле на "Левски". Малко преди това Димитър Илиев беше отбелязал за "железничарите" и не се знаеше какво щеше да стане, ако Ристосков беше дал дузпа за тима на Емил Велев. След комфортния си аванс от 2 гола "сините" са фаворит за класирането на финала, но всичко ще се реши окончателно на реванша следващата сряда. Тогава "Левски" ще гостува в "Надежда".

"Сините" с Николай Митов начело са на 90 минути от първи финал за Купата на България от 2007 година насам.

За днешния мач наставникът на "Левски" отново изненада с титулярния състав, както беше и в събота, когато "сините" биха с 2:1 "железничарите", но в мач за първенство. Тогава Митов втрещи всички, пускайки роденият през 1994 година Пламен Тонев Илиев още от първата минута в дебютния му двубой. Днес пък титуляр започна Антонио Вутов, а на вратата не беше Пламен Илиев, а резервата му Михаил Иванов. Пред него в защита бяха Дъстли Мулдер, Димитър Везалов, Ромен Ели и Орлин Старокин. Станислав Ангелов и Роман Прохазка бяха опорни халфове, като в началото на второто полувреме вторият отстъпи мястото си на Стефан Велев. По крилата играха Кристовао Рамос и Гари Родригес, а младокът Вутов беше зад Жоао Силва. Не само Прохазка разочарова през първото полувреме. Рамос също се представи незадоволително и в 55-ата минута Митов го смени с Илиян Йорданов. Като резерва влезе и Христо Йовов, който значително раздвижи атаката на "Левски". Именно Бижутера асистира за едно от попаденията на Гари Родригес, който беше най-активният в днешната среща.

Локо (Сф) пък беше без някои от титулярите, което е логично предвид факта, че Емил Велев и момчетата му не гонят Купата на България, а по-важно за тях е да се спасят от изпадане от "А" група. На пейката днес останаха Бранимир Костадинов, Даниел Пеев и Антонио Павлов. Кокала не можа да разчита и на контузения Маркиньос, както и на наказаните Александър Бранеков и Том. Наказан от състава на "Левски" пък беше Рене Михелич, който изтърпя санкцията си и ще е на линия за предстоящото в събота тежко гостуване на Литекс в Ловеч.

През първото полувреме беше много скучно и липсваха чистите голови ситуации. Във 2-ата минута удар на Гари Родригес от малък ъгъл излезе в аут. В 5-ата Александър Манолов се откъсна зад защитата на "Левски", но се забави, Мулдер го догони и със шпагат успя да изчисти топката от краката му. Последваха няколко неточни удара на Жоао Силва към Божидар Митрев, който не беше затруднен.

Чак в 29-ата минута беше първият удар по посока вратата на "Левски", пазена от Михаил Иванов. Димитър Илиев получи топката от Крум Бибишков, стреля, но крайно неточно в аут. В 40-ата "сините" претендираха за дузпа за игра с ръка на Светослав Петров, която обаче беше неволна и Ристосков не реагира. 

До почивката не се случи нищо запомнящо се, а през втората част играта беше коренно различна. В 48-ата минута Жоао Силва пропусна да отбележи, а минута след това и Гари Родригес не успя да накаже Митрев от близко разстояние. Младият Антонио Вутов падна за дузпа, след като беше натиснат от Кристиян Добрев, Ристосков пусна авантаж, тъй като топката попадна в холандеца, но той не може да реализира. Нулевото равенство остана непроменено до 64-ата минута, когато "сините" вече ликуваха. Дъстли Мулдер напредна по дясното крило, пусна към Гари Родригес, който с много точен и силен удар прати топката под напречната греда във вратата на Божидар Митрев за 1:0.

В 71-ата дейният Гари Родригес нахлу на скорост през центъра, комбинира добре с Христо Йовов, но неговият пас бе дълъг и Митрев улови.

Четири минути по-късно холандецът и Йовов направиха отлично двойно, при което Родригес направи 2:0. Бижутера пусна топката с пета към холандеца и той от дъгата на наказателното поле я изпрати неспасяемо в долния ляв ъгъл.

Малко по-късно Илиян Йорданов стреля отдясно, но Митрев спаси. В 80-ата минута Жоао Силва бе изведен сам срещу вратаря на Локо (Сф), но затвърди мнението, че няма ден, като и в тази ситуация не успя да реализира.

Минута по-късно гостите намалиха резултата. Оставеният непокрит в наказателното поле на "Левски" Димитър Илиев се разписва с глава след перфектно центриране на Бранимир Костадинов отдясно. По този начин бившият играч на ЦСКА вкара гол на "Герена" и "Левски" водеше само с 2:1, което върна надеждите на "железничарите".

Радостта на гостите обаче не трая дълго. В 83-ата "сините" отново стигнаха до попадение. Вкара го Стефан Велев. Мулдер центрира отдясно към далечната греда, където халфът на "сините" беше оставен непокрит и с глава за разписа за крайното 3:1.

В 88-ата съдията Христо Ристосков се оплеска, затваряйки си очите при нарушение на Димитър Везалов срещу Крум Бибишков в наказателното поле на "Левски". Реферът не посмя да отсъди дузпа за Локо (Сф), с което помрачи перфектното си съдийство до този момент.

Mачът по минути - ТУК!

"ЛЕВСКИ" - ЛОКО (Сф) 3:1
1:0 Гари Родригес (64), 2:0 Гари Родригес (75), 2:1 Димитър Илиев (81), 3:1 Стефан Велев (83)

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 89.Михаил Иванов, 2.Дъстли Мулдер, 13.Димитър Везалов, 3.Ромен Ели, 6.Орлин Старокин, 4.Станислав Ангелов, 8.Роман Прохазка (52-77.Стефан Велев), 16.Кристовао Рамос (55-22.Илиян Йорданов), 11.Гари Родригес, 30.Антонио Вутов (65-10.Христо Йовов), 9.Жоао Силва
Резерви: 23.Пламен Илиев, 28.Нуно Пинто, 55.Йордан Милиев, 77.Стефан Велев, 22.Илиян Йорданов, 14.Пламен Тонев Илиев, 10.Христо Йовов
Треньор: Николай Митов


ЛОКО (Сф)
: 1.Божидар Митрев, 18.Александър Дюлгеров, 99.Николай Николов, 16.Мартин Димитров (64-22.Антонио Цанков), 8.Александър Манолов (84-9.Антонио Павлов), 11.Кристиян Добрев, 21.Румен Трифонов, 19.Светослав Петров, 7.Искрен Писаров (52-90.Бранимир Костадинов), 23.Крум Бибишков, 14.Димитър Илиев
Резерви: 84.Валентин Галев, 2.Костадин Велков, 77.Даниел Пеев, 9.Антонио Павлов, 22.Антонио Цонков, 90.Бранимир Костадинов, 13.Уилкер
Треньор: Любомир Симов


София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Христо Ристосков
Жълти картони: Дъстли Мулдер ("Левски"); Светослав Петров, Крум Бибишков (Локо Сф)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ