Трансферът на Абел Анисе от Черноморец в ЦСКА предизвика огромен скандал.

БЛИЦ предлага на своите читатели подробно разяснение по казуса.

Футболистът Абел Анисе е подписал договор с Черноморец миналото лято. Още тогава обаче започва криминалната история около контракта му. Играчът от Мадагаскар парафира безсрочен договор. И по-точно трудов договор със срок на изпитване (член 70, алинея 1). Това е в разрез с всички разпоредби на БФС. Подобни практики не се толерират от УЕФА и ФИФА. От футболната ни централа разпращат еднакви и задължителни бланки за договори между футболист и клуб. В Черноморец обаче я променят и дават на Анисе трудов договор за изпитване – за 6 месеца. Т.е. мадагаскарецът е на проби за половин година. Любопитното обаче е, че ръководството на бургаския клуб вмъква клауза в контракта, че ако не одобри Анисе, може да го освободи във всеки един момент без да му плаща обезщетение.

Всеки футболист би трябвало да подписва трудови договори по член 68, алинея 1, точка 1 и алинея 4. Как БФС е приел договора между Анисе и Черноморец, остава да отговорят хората от “Иван Асен ІІ”. Както и да кажат има ли още футболисти на бургаския клуб с подобни контракти. Според източници на БЛИЦ са налични поне още трима играчи, които са подписали по подобен начин с клуба. Изгодата на “акулите” е да могат да се отърват от футболистите, ако не бъдат одобрени. Нередовният договор между Анисе и Черноморец ще бъде основният коз на адвокатите на ЦСКА, ако се стигне до там, че Спортно-техническата комисия към БФС присъди нещо различно освен в полза на “червените”.

ПО КАЗУСА С ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА НА АНИСЕ С ЧЕРНОМОРЕЦ

Всеки работник в България според кодекса на труда има право да прекрати контракта си с работодателя, след като изпрати предизвестие. В Черноморец признават, че са получили такова от Абел Анисе. Според член 326, алинея 2 срокът на предизвестие при срочен трудов договор е 3 месеца, а при безсрочен – 1. Според член 220, алинея 1 и 2 в кодекса на труда пише, че “Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието”. Анисе е направил точно това, не е ВЪРНАЛ, както твърди изпълнителният директор на Черноморец Пламен Киряков, а е заплатил 3 брутни заплати като обезщетение.

1_27.jpg

“Ако Анисе не беше добър футболист и го бяха изгонили от Бургас, щяха да се възползват от клаузата си и нямаше да му платят нито лев. Тогава законът щеше да е на тяхна страна. Сега обаче от Черноморец искат да се възползват от своите нередовни действия, които са направили още при привличането на футболиста. За да вмъкнат тази клауза в договора му, значи имат намерение да се възползват от нея”, заяви адвокат пред БЛИЦ.

По подобен начин през лятото на 2008 година Сейду Кейта преминава от Севиля в Барселона. Испанското законодателство позволява един футболист да се откупи от настоящия си отбор, за да осъществи трансфер. Кейта го прави, дава компенсация в размер на няколко милиона евро и заиграва за каталунците.

“Ако всички играчи започнат да плащат по 3 заплати и си тръгват, знаете ли какво ще стане?” Това е най-логичният въпрос в ситуацията. Нищо не може да стане, тъй като според българското законодателство всеки работник би могъл с откупуване в размер на 3 брутни заплати да напусне местоработата си. “Дали си футболист, журналист или тракторист, няма значение. Още преди няколко години имаше случаи на едностранно прекратяване на договори. А и законът е от 1992 година, не от вчера и днес”, допълни юрист пред агенцията. За да се спре с тази практика, трябва да се направи промяна в законодателството и договорите на спортистите да бъдат разглеждани чрез отделна графа. Подобни изменения на закона направиха в руското първенство преди две години.

След като Анисе е прекратил договора си, мадам Ба е започнала преговори с ЦСКА и “Левски”. От Черноморец твърдят, че “червените” са влезли в нерегламентирани разговори с играча, което не отговаря на истината. Мениджърката му обаче има пълното право да разговаря с всеки клуб, който поиска клиентът й. За престоя си в Бургас Анисе е получил две заплати и половина в размер на около 15 хиляди евро. “Защо тогава Черноморец иска трансферна сума от 350 хиляди евро. Трансферната сума се явява компенсация за това, че даден играч напуска отбора и отива на друго място”, коментира още адвокатът. Анисе дава трите брутни заплати и на практика плаща обезщетението си, напускайки клуба. Ръководството на ЦСКА е предлагало 100 хиляди евро за играча като вид компенсация още преди той да разтрогне договора си. От Черноморец обаче отказват и заявяват: “За други може да приемем 100 хиляди, но за вас той струва 350 хиляди евро.” След това Анисе къса контракта си с Черноморец и става свободен агент. От което “акулите” губят дори и въпросните 100 хиляди евро.

ЕВЕНТУАЛНОТО РЕШЕНИЕ
Спортно-техническата комисия трябва да прекрати състезателните права на Абел Анисе с Черноморец именно поради нередовния договор, който са приели още миналата година. След което той като свободен агент може да подпише с всеки друг клуб.
Екип на БЛИЦ