ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Очакваният с огромен интерес сблъсък "Ботев" (Пловдив) - "Левски" стартира само след няколко часа. Началото на двубоя от 1-ия кръг на "А" група е 18:00, като "сините" имат трудната задача да гостуват във врящия котел и никак не е сигурно дали ще съумеят да измъкнат нещо. На стадион "Христо Ботев" се очаква днес да има поне 15 хиляди зрители, които както винаги мощно ще подкрепят любимците си. Бултрасите няма да бъдат на легендарната "Трибуна Изток", защото тя е бутната за ремонт. За сметка на това в останалите сектори ще се изпълни капацитетът, който е точно 16 000 зрители. "Синята" агитка изглежда ще липсва заради прословутия бойкот.

В подобен труден за "Левски" момент подкрепата на феновете е нужна повече отвсякога. Такава обаче днес няма да има, след като голяма част от фракциите още преди дни информираха за бойкота и отказа да бъдат зад отбора след резила с Иртиш. Вече стана ясно, че "сините" ще са и без новия си треньор Славиша Йоканович, който се захваща на работа от понеделник. При отсъствието му "Левски" ще бъде воден срещу "канарчетата" от Елин Топузаков, а ще се използва ПРО-лиценза на Викторио Павлов.

При "Ботев" няма подобен проблем. "Жълто-черните" си имат сериозен наставник в лицето на Станимир Стоилов. "Канарчетата" не крият амбициите си да постигнат нещо запомнящо се този сезон в "А" група, след като миналия завършиха на 4-ото място.

Преди днешния двубой Мъри няма кадрови проблеми, след като контузените от гостуването в Мостар Йордан Христов и Абел Анисе бяха вдигнати за "Левски". Очаква се обаче мястото на първия на десния бек да заеме Костадин Дяков. Мариян Огнянов отново ще започне като нападател, подпомоаган от втора позиция от Анисе. По крилата ще са Тодор Неделев и Вандер Виейра. След почивката се очаква да се появят Валери Домовчийски и авторът на гола за "жълто-черните" при гостуването на Зрински в Босна и Херцеговина (1:1) Ромарио Кортзорг.

Атаката на "Левски" пък се очаква да води Цветан Генков. За бившия нападател на Локомотив (София) това ще е дебют за "сините" в "А" група. Както е известно, идеята на "Герена" е Генков да започне да бележи гол след гол, след като Базил Де Карвальо беше трансфериран в Белгия, докато Жоао Силва ще търка пейката.

Сред титулярите се завръща Стефан Велев, който ще си партнира в средата на терена с Кевин Бру. Станислав Ангелов и Димитър Везалов отново ще са двойката централни защитници, а както вече стана ясно, Даниел Димов беше оставен извън групата, въпреки че не е контузен или наказан. Националът Владимир Гаджев също ще е зрител днес, след като Наско Сираков го отстрани от първия тим и го прати да тренира с юношите.

Единственото що-годе радостно нещо за феновете на "Левски" е, че се очаква днес титуляр да започне Антонио Вутов. За любимеца на привържениците обаче това може да се окаже последен мач за "сините", тъй като талант №1 се гласи да заминава за Удине. Именно 17-годишният Вутов се очаква да започне днес зад Генков, а по крилата ще бъдат Гари Родригес и Илиян Йорданов.

"Канарчетата" бяха в много лоша серия срещу "сините", като от 16 години не бяха печелили, но на 9 март сложиха край на това, побеждавайки "Левски" с 2:0 след головете на Бобан Грънчаров и Иван Цветков. Опитният нападател на "Ботев" липсва днес, тъй като се възстановява след операция. Цветков се придвижва с патерици, но въпреки това посети вчерашната тренировка на "канарчетата" и даде ценни указания на Мариян Огнянов и Валери Домовчийски как да накажат бившия си тим.


"БОТЕВ" (Пд) - "ЛЕВСКИ"
Днес от 18:00 часа
Пловдив, ст. "Христо Ботев"
Съдия: Георги Йорданов
Пряко по ТВ7

Вероятни състави:
2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пд):
Адам Стаховяк, Костадин Дяков, Вивард Спрокел, Бобан Грънчаров, Веселин Минев, Томаш Иршак, Борис Галчев, Тодор Неделев, Абел Анисе, Вандер Виейра, Мариян Огнянов
Резерви: Росен Андонов, Йордан Христов, Артур Енрике, Елведин Джинич, Ромарио Кортзорг, Станислав Костов, Валери Домочийски
Контузен: Иван Цветков
Наказани: няма
Треньор: Станимир Стоилов

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Димитър Везалов, Станислав Ангелов, Нуно Пинто, Кевин Бру, Стефан Велев, Гари Родригес, Антонио Вутов, Илиян Йорданов, Цветан Генков
Резерви: Михаил Иванов, Христо Попадийн, Пламен Димов, Орлин Старокин, Кристовао Рамос, Рамон Лопес, Жоао Силва
Контузени: няма
Наказани: няма
Извадени от първия отбор: Владимир Гаджев, Даниел Димов
Треньор: Викторио Павлов

БАЛАНС: 115 мача, 34 победи за "Ботев" (Пд), 18 равенства, 63 победи за "Левски", г.р. 216:135 за "Левски"

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* За първи път двата съперника играят в Пловдив на 16 септември 1951 година. Срещата завършва с победа 1:0 за гостите от София. Голът е дело на Арсен Димитров в 68-ата минута от дузпа.

* Най-голямата победа на “Левски” с 4:0 в Пловдив е на 7 юли 1957 година. “Сините” имат още 2 големи победи в града под тепетата с 4:1 и 4:2.

  *Първата си победа на свой терен с 1:0 “Ботев” постига на 20 юли 1952 година. Голмайстор за домакините е Милко Милоев в 85-ата минута.

* Най-голямата победа с 4:0 на “Ботев “над “Левски” в Пловдив е на 15 септември 1959 година. Централният нападател Красимир Манолов забива хеттрик за пловдивчани, а четвъртото попадение е на Коста Танев. “Канарчетата” имат още изразителни победи над сините с 4:1 – 2 пъти, 4:2, 3:0 и 3:1.

* Първото равенство е регистрирано на 15 юли 1956 година - 1:1. “Ботев” е „символичен” домакин в столицата, понеже е наказан с лишаване от домакинство.

* Първото равенство в Пловдив е регистрирано на 28 септември 1960 година.

* Най-резултатното равенство 2:2 е регистрирано 5 пъти в шампионатите 1975/76, 1983/84, 1984/85, 1992/93 и 2006/07 година.

* Най-резултатните двубои в града под тепетата са 4:3 за канарчетата на 10 октомври 1964 и 6 декември 1996 година.

* ”Ботев” доскоро беше в ужасна серия срещу “Левски”, като нямаше победа от 16 години, но на 9 март "канарчетата" надделяха с 2:0 с голове на Бобан Грънчаров и Иван Цветков най-после я прекъснаха. Иначе преди това "жълто-черните" спечелиха с 1:0, и то в София, на 1 юни 1997 година, след гол на Марин Бакалов. През същия сезон 1996/97, но в Пловдив, “канарчетата” бият с 4:3. Това пък е последният успех на “Ботев” срещу “Левски” в Пловдив.

 * Най-много голове - 5 за “Ботев” в Пловдив са отбелязали Динко Дерменджиев-Чико и Антон Милков, с 4 гола са: Атанас Пашев и Борис Хвойнев.

* За “Левски” най-резултатен в Пловдив с 5 гола е Георги Иванов-Гонзо. Следват: 4 - Христо Илиев-Патрата и Цветан Веселинов- Меци.

* Най-често срещаните резултати в Пловдив между двата състава са: 1:0 - 17 пъти (8 за “Ботев” и 9 за “Левски”), 2:1- 7 пъти (3 за “канарчетата” и 4 за “сините”), 1:1 и 2:2- 5 пъти.

* Най-добрата серия на “Ботев” е 10 победи и едно равенство от 1970 до 1981 година.

* ”Левски” играе успешно в Пловдив през последните 16 години, като са постигнали 10 победи и едно равенство.

* Двата съперника само веднъж са завършвали 0:0 от 55 мача в Пловдив.

* “Левски има една служебна победа с 3:0 в първенството 2009/10 година, поради изхвърлянето през пролетта на пловдивчани.

* Един двубой се игра при закрити врати на 20 април 2008 година и “Левски” се наложи с 3:0.

* Георги Иванов-Гонзо е откривал резултата 4 пъти и винаги “сините” са стигали до победата.

* Цветан Веселинов-Меци също 4 пъти е откривал резултата, но в 2 от случаите “канарчетата” са стигали до пълен обрат и победи с 2:1 и 3:2.

 * За “Ботев” са отсъдени 6 дузпи, 5 са реализирани от Георги Попов- 2, Атанас Пашев, Борис Хвойнев и Армен Амбарцумян, а една е пропусната от Тодор Зайцев.

* За “Левски” са отсъдени 7 дузпи, като 6 са реализирани от: Арс. Димитров, П. Петров, Пл. Гетов, Т. Зайцев, Г. Иванов и Жоазиньо, а една е пропусната от П. Хубчев.

* Любопитен момент се получава в срещата “Ботев” – “Левски” на 22 август 1992 година. След като Петър Хубчев от “Левски” пропуска дузпа в 73 минута при резултат 2:1 за домакините, се налага бившият нападател на сините Божидар Искренов-Гибона (тогава в “Ботев”) да направи втора дузпа в 88-ата минута. Пламен Гетов реализира и се стига до уговореното равенство.

* Друго равенство 2:2 устройващо и двата отбора се получава в 28 кръг на 27 май 1984 година. При резултат 1:1 Атанас Пашев покачва 2:1 в 89-ата минута, но след като бият център “сините” стигат безпрепятствено до вратата на домакините (тогава Тракия) и Наско Сираков изравнява в 90 минута. Това равенство е удобно и за двата тима - малко по-късно “Левски” става шампион, а “Ботев” като финалист участвува в турнира на носителите на национални купи.

* Хеттрик за “Ботев” са реализирали Ант. Милков и Красимир Манолов.

* Автор на най-бързия гол, във 2-ата минута, е Мирослав Иванов на 20 април 2008 година при победата на “сините” с 3:0.

*В полза на “Левски” са отбелязани 2 автогола от Д. Бодуров и Г. Минков.

* Гол № 100 на срещите в Пловдив отбелязва Ясен Петров от "Ботев" в 52-ата минута при победата на “жълто-черните” с 4:1 на 31 март 1991 година.

* Двата отбора са играли 3 пъти в 17 кръг, като домакините имат 2 победи (през 1973/74 и 1982/83), а “сините” бият в шампионата 2008/09.

* През месец март двата тима имат 11 мача в Пловдив, като “Ботев” има 6 победи, а “Левски” – 5, но на датата 9 март не са играли за първенство.

* Мариян Огнянов може да изиграе стотния си мач в елита срещу отбора, с който дебютира в "А" група - "Левски", на 23 октомври 2004 (2:0 срещу Несебър).

* Цветан Генков се завръща в "А" група след пауза от близо 2 години и 8 месеца. За последно нападателят игра за Локо (Сф) при 4:3 над Славия на 27 ноември 2010 г., когато вкара и гол.

* Викторио Павлов за втори път ще се води старши треньор на "Левски" за един мач, преди отборът да бъде поет от Славиша Йоканович. Предишният път бе при 1:1 срещу Локо (Сф) на 8 април 2012 г.
 
* Част от любопитните фактите са от вестник "Тема спорт".

ВСИЧКО ЗА ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКАТА НА ОТБОРИТЕ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ