Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев гостува в предаването „Арена Спорт“ по БНТ, където коментира темата за конгреса на БФС. Той потвърди и информацията на БЛИЦ, че се обмисля финансовото стимулиране на отбори, които залагат на млади футболисти.

„Към момента е невъзможно провеждането на конгреса заради пандемията. Въпросът е имали смисъл да провеждаме изборите, защото това ще е извънреден конгрес, след който новото ръководство ще има мандат от няколко месеца. Имаше дискусии в Изпълкома. Моето лично мнение е да се изчака до началото на 2022 г., когато ще се проведе редовен конгрес и новото ръководство ще има дълъг период за работа. Очаквам 4-5 кандидати и всеки да излезе със своята концепция за развитието на българския футбол. След това победителят сам ще определи хората, с които ще работи“, заяви Фурнаджиев.

„Костадин Гергинов ще внесе спокойствие в работата на съдиите. Познавам го добре и знам, че е човек, който не търпи да му бъде налагано чуждо мнение. Има достатъчен авторитет във футбола, уважаван е и в Европа, където през последните години получава назначения като наблюдател. Доволен съм, че сме готови в плейофите да започнем с ВАР. Обучението върви добре, финансирането е осигурено. Сигурен съм, че ще допринесе за разрешаването на спорните ситуации и ще превърне плейофите в още по-интересни и оспорвани“, допълни вицепрезидентът на БФС.

„Не е притеснително, че водещите отбори са с чуждестранни треньори. За мен проблемът е в детско-юношеския футбол. Там трябва да видим колко са качествени специалистите, какви заплати получават, какво е нивото им. Преди три години купихме методиката на Аякс и трябва да се провери дали тези треньори я спазват и дали имат качествата, за да я налагат. Има идея да се стимулират финансово клубовете, ако пускат млади играчи. Предстои да бъде обсъдено и да вземем решение. Футболът обаче трябва да се превърне в национална кауза. Трябва да се работи с общините, които да наблюдават и подпомагат развитието на своите млади играчи в отборите“, завърши Фурнаджиев.