Вече бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов даде пресконференция, на която обясни причините за раздялата му с любимия му клуб. Специалистът каза, че е много унизен, като също така информира, че ще съди босовете от "Титан" - собствениците на "армейците" Димитър Борисов и Иво Иванов. Причината е, че Младенов и екипът му не са получавали заплати 6 месеца.

„Иска ми се да започна с това уволнение. Начинът, по който ми се поднесе, е крайно некоректно във всяко едно отношение. Тази некоректност беше не само към мен, но и към предишните мои колеги, което е крайно обидно за професията. Март месец бях поканен от Димитър Борисов да поема ЦСКА. Моят екип ме съветваше да не поема ЦСКА, но аз все си мислех, че ще се справим. Знаехме какъв батак е ЦСКА. За съжаление, не успяхме да се справим по ред причини. В момента ми е много мъчно за милионите фенове, които страдат. ЦСКА е за тях – за феновете. Това са думи на Гриша Ганчев от преди няколко месеца“, започна изказването си Младенов.

„Първан Първанов даде едно интервю и аз съм съгласен с него, че най-голямата грешка на „Титан“ е, че ме поканиха за треньор. Това, което ме безпокои е, че в клуба няма стратегия. Не приех техните условия. Тази прословута неустойка е толкова коментирана. Аз защитавам себе си, моите знания струват пари. Всеки има право да се защитава. Направих компромис с неустойката“, обясни легендата.

„Ще съдя "Титан". Аз и моите колеги 6 месеца не сме получавали заплати. Не съм само заради парите в ЦСКА. Аз имам семейство. Ако съм имал някакви пререкания със собствениците, ако съм изисквал повече, е било защото искам да има добри условия за работа, за да има и успехи. Може би затова не съм удобен. Когато говорих с Митко Борисов, проблеми с него нямам. На другия ден решението е коренно различно от това, което сме взели. Търсейки формулата, тя е много лесна и проста – да се довериш на треньора и да му дадеш картбланш. Както го направи Сашо Томов – когато направихме екип с Емо Костадинов", продължи Младенов.

„Не знам защо съм уволнен, никой не ми обясни, нито поиска обяснения от мен. Това, което сте разбрали от Георги Илиев и аз прочетох в медиите, също ме изненада, защото на един треньор му се гледа работата. И Жозе Моуриньо е труден характер. Това решение е плод на емоциите, не е само на единия собственик, а и на двамата. Тук сме да коментираме ЦСКА, а не Стойчо Младенов, защото ЦСКА трябва да има условия за трениране, защото който и треньор да дойде трябва да има картбланш. Има една непоследователност в решенията на собствениците – те искат да са собственици, да са селекционери, да са треньори. Не става така", заяви Младенов.

"Отнесоха се с мен като с дрипльо! Много съм унизен, много. Много търпях, много стисках зъби, но бях обещал на феновете да не си тръгвам. Дадох цялото си сърце и душа, работих за доброто на ЦСКА", каза легендата.

Бившият наставник на „червените“ внесе повече яснота около случилото се в отбора през миналия сезон, както и нелепото отпадане от Мура за Лига Европа: „Нещата са комплексни – и спортно-технически, и всякакъв друг тип. Един шампионат е съпътстван с определено количество мачове. Краят на миналия шампионат е крайно болна за мен тема. Преживях го трудно, сърцето ми излезе извън ритъм и бяха в болница за четири дни. Преживях нещата и продължавам да ги изживявам. Нито един от това ръководство не ме подкрепи. Мачът с Мура – как да ви кажа. Посочете ми един отбор в Европа, който влиза в Купата на УЕФА, с 12 полеви играчи, от които трима юноши. Не казвам, че това е само причината. Ние бяхме без опции. След първия мач с Мура, Шеридън напусна. Бяхме лишени от всякаква вариативност. Нямахме централен нападател, използвах Анисе за централен нападател, но това не беше достатъчно. И малшанс, разбира се. И със Септември (Симитли), и шампионатът, и Мура, това е провал. Провалих се миналата година, не го крия."

Дали е имало изискване от страна на ръководството ЦСКА да стане шампион през миналия сезон, Младенов отговори: „Случиха се много неща тогава. Имаше липса на витамини и неща, които не са нормални за ЦСКА. Аз лично исках да стана шампион. Те дали са искали или не, трябва да кажат. Но когато в един момент, от аутсайдер станеш фаворит, трябва да направиш всичко.“
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

БЛИЦ TV: Изповедта на Стойчо Младенов