Бившият президент на “Левски” Томас Лафчис коментира ситуацията в тима, скандалното събличане на Ивайло Петев и оставките на Наско Сираков и Иво Тонев. Той не пропусна да се заяде за лошото управление на тима от страна на Тодор Батков.

„Сираков е абсолютно прав да напусне, може би го направи завинаги. Това не е неговият “Левски”. На негово място, аз лично бих защитил треньора, бих се изпречил на пътя на феновете, вече не знам дали щеше да се стигне до ръкопашни схватки и по-грозни неща. Въпросът е защо и кой допусна тези фенове да влязат в залата за пресконференции.

Когато ме избраха за президент на “Левски” през 1991 година, също имаше атаки към мен. Имаше призиви като „Вън византиеца от Левски” и т.н. Но аз казах тогава на феновете, че не са дали и лев за този клуб, дори не си плащат и билетите. Откъде накъде сега те ще определят кой да е треньорът?”, каза Лафчис пред БТВ.

„Кой спечели от този скандал? “Левски” със сигурност загуби от случилото се. Това ще е едно от най-големите петна в цялата 100-годишна история на клуба. Освен това още едно голямо име за клуба напусна и може би го направи завинаги. Навремето също сме правили не най-добрите избори за треньори, но сме ги оставяли поне да завършат сезона. Явно хората, които управляват “Левски” в последните години са много далеч от футбола, дори от спорта.

Ако Батков наистина иска да отборът да върви, трябва да изясни кой е собственикът. Хората са раздвоени затова кой командва на „Герена”. Да се знае откъде идват парите, кой командва. А не всичко да е в мъгла и постоянно да се появяват различни слухове”, убеден е бившият бос на “сините”.

„Предполагам, че имаше заговор срещу Наско Сираков, с оглед на начина, по който се случиха събитията. Надявам се прокуратурата да разкрие кой е накарал тези привърженици да го направят. Това не са истински фенове на “Левски”. “Левски” има големи привърженици и сигурно ги е срам от стореното. Предполагам, че не искат да се отъждествяват с тези момчета с качулки и тъмни очила. На запад носенето на качулка и тъмни очила е престъпление, така криеш лицето си.

Когато президентът не разбира от спорт и от футбол, въпреки че той и Баждеков в последните години често определят спортно-технически неща, селекция и т.н, нещата няма как да се получат. Но тези хора са абсолютни лаици и предполагам, че навремето са били освободени от часовете по физическо.

Най-тъжното е организацията в “Левски”, която е под всякаква критика на всяко ниво. Всеки от играчите го е страх да коментира какво точно се случва. Кой отговаря за нещо, кой за нищо. Получават някакви пари, защо ги получават и те не знаят. Това е недопустимо. “Левски” е религия. Просто ме е срам, че това се случва с любимия ми клуб.

Навремето харчехме по милион за селекция, докато другите харчеха по 4-5 милиона. Но бяхме много над останалите. По наше време нямаше задължения. Така, че парите не са определящи. Имаме школа с талантливи футболисти, но на много от тях не им бяха предложени договори. Но откъде идват тези пари, кой ги дава, много ли са, малко ли са, защо са малко?”, попита Лафчис.

"Събарянето на стадиона беше пълна безотговорност. С тези пари от порядъка на 15-20 милиона “Левски” можеше да направи невероятна селекция и да доминира в първенството. Когато правихме ремонта на „Герена”, много левскари идваха да помагат в събота и неделя. Няма нищо по-хубаво от това да изградиш стадиона на любимия си отбор. В момента това нещо го няма.

Тегнат огромни съмнения около това дали “Левски” печелеше честно мачовете си през миналата година. А за истинските привърженици на този клуб по-важно е отборът да радва с играта си, отколкото просто да спечели титлата.

В “Левски” и ЦСКА попаднаха хора, които не разбират от футбол и си мислят, че могат да управляват един футболен клуб като фирма. В Барселона и Реал Мадрид хора, които са успели в бизнеса, осигуряват парите, а успели във футбола ги харчат.

Попитан защо няма желаещ да купи “Левски”, Лафчис отговори така: „Защото просто не знаят какво купуват. Това е като да купиш котка в чувал, не знаеш какво има вътре. Ако акционерното дружество функционира добре, ако имаше печалба, кандидатите щяха да се редят на опашка. Тези хора в ръководството се държат заедно с феновете по някакъв начин. Известно е, че една от фракциите от агитката на “Левски” прибираше много пари за охрана. Може би затова говореше Наско Сираков. Факт е, че тези хора са много зависими от шефовете на клуба. Истинските левскари трябва да изолират тези хора. Да покажат, че не те са “Левски”.