ЦСКА гостува на Стяуа днес от 20:30 часа в първи мач от плейофите на Лига Европа. Двубоят е на стадион “Д-р Константин Радулеску” в Клуж. В състава на румънския тим играе бившият защитник на ЦСКА Валентин Илиев.

Досега “червените” са се изправяли общо пет пъти в Европа срещу отбори, в които е имало българи. Статистиката е в полза на ЦСКА, който четири пъти успява да елиминира съперника, отпада само веднъж.

През сезон 1982/83 “армейците” срещат португалския гранд Спортинг (Лисабон), в чийто редици е Ваньо Костов. Бившият халф на Славия не взима участие в двата 1/8-финала за КЕШ, а лисабонските “лъвове” отстраняват ЦСКА. Това е и единственият случай, в който “червените” напускат Европа след сблъсък с отбор, в който играе българин.

В следващите четири битки тимът от Борисовата градина елиминира противниците – Омония (Кипър), Панатинайкос, Байер Леверкузен и Динамо (Москва).

В Омония през 1983/84 играеха Венци Арсов и Красимир Борисов, а в Панатинайкос в края на 80-те години основен футболист беше бившият играч на Локо (Пловдив) Христо Колев – Бащата. И в двата случая звездният тогава тим на ЦСКА продължава напред.

50202.jpg

В последните няколко години “армейците” на два пъти се изправят срещу тимове с българи. През сезон 2005/06 отборът воден от Миодраг Йешич елиминира германския Байер Леверкузен, в чийто редици е звездата Димитър Бербатов. Настоящият голмайстор на Манчестър Юнайтед играе и в двата мача срещу бившия си отбор. Това е и единственият случай, в който ЦСКА се изправя срещу тим, в който играе българин и е минал през състава на “червените”. Тази вечер ще бъде вторият заради Валентин Илиев, който изкара няколко сезона на “Армията”.

През лятото на 2009 година с треньор Любо Пенев ЦСКА елиминира руския Динамо (Москва). По това време в състава на съперника е бившият нападател на Локомотив (София) Цветан Генков, който обаче не взима участие и в двете срещи.

ЦСКА срещу българи в Европа
Сезон 1982/83, КЕШ, 1/8-финал
ЦСКА – Спортинг (Португалия) 2:2
Спортинг – ЦСКА 0:0
*В състава на Спортинг е Ваньо Костов, но не играе и в двата мача. ЦСКА отпада

Сезон 1983/84, КЕШ, 1/16-финал
ЦСКА – Омония (Кипър) 3:0
*В състава на Омония са Венцислав Арсов, Красимир Борисов
Омония – ЦСКА 4:1
*В състава на Омония са Венцислав Арсов, Красимир Борисов. Арсов бележи за 2:1. ЦСКА продължава напред

Сезон 1988/89, КНК, 1/8-финал
ЦСКА – Панатинайкос (Гърция) 2:0
*В състава на Панатинайкос е Христо Колев – Бащата
Панатинайкос – ЦСКА 0:1
*В състава на Панатинайкос е Христо Колев – Бащата. ЦСКА продължава напред

Сезон 2005/06, Купа на УЕФА, Първи кръг
Байер Леверкузен - ЦСКА 0:1
*В състава на Байер Леверкузен е Димитър Бербатов
ЦСКА - Байер Леверкузен 1:0
*В състава на Байер Леверкузен е Димитър Бербатов. ЦСКА продължава в груповата фаза

Сезон 2009/10, Лига Европа, плейофи
ЦСКА – Динамо (Москва) 0:0
*В състава на Динамо (Москва) е Цветан Генков, но не играе
Динамо (Москва) – ЦСКА 1:2
*В състава на Динамо (Москва) е Цветан Генков, но не играе. ЦСКА продължава в груповата фаза

Общо: 5 пъти ЦСКА е играл с отбори, в които има български футболисти. 4 пъти продължава напред, 1 път отпада.