Председателят на тръст "Синя България" Васил Колев направи лоша прогноза за "Левски", изразявайки сериозни притеснения, че "сините" ще останат без лиценз. Клубът е под мониторинг от УЕФА и през три месеца трябва да се отчита пред Мишел Платини и компания. Васил Колев обяви пред БЛИЦ, че сред левскарската общност вече се коментира вариант за тръгване от нулата. Както е известно, "Синя България" продължава да чака 15% от акциите и най-после Тодор Батков да се оттегли.

"Скоро не съм разговарял с Батков. Знам, че е във Флоренция. По-късно днес ще го потърся, но е крайно време да обяви какво правим. Трябва час по-скоро да изпълни обещанието и да даде 15% от акциите на тръста. След общото ни събрание директно му казах, че има два пътя пред него - първият, който почти е постигнал, е да си тръгне като човекът, опозорил "Левски". Вторият е да останете в историята като човекът, който отваря вратите на феновете и им позволява да бъдат в управлението на клуба. За първи път от 1944 година има шанс привържениците да бъдат в ръководството. Той иска второто, разбира се, това е неговият шанс - да се оттегли, влизайки в историята. Несериозно е обаче отношението му до момента. При редките му медийни изяви подхвърля "ще дам едни акции на феновете". Темата е много важна, трябва да даде пресконференция специално за този въпрос", призова Васил Колев.

"Когато искаш да вкараш народа в управлението, трябва целенасочено да се занимаваш с тази тема. Крайно време е да застане и да се разберем какво правим. Не трябва да чакаме повече", категоричен е председателят на "Синя България".

"Ще ви дам простичък пример. Отиваме и се срещаме с хора от различни градове. Те ни казват, че Батков ще ги излъже. Някои нямат нужното доверие в нас именно заради поведението му до момента. А той все пак е член на тръста, също има отговорности. Големият проблем на "Левски" е липсата на доверие. Клубът е тотално разрушен, той не е седнал и не е отделил време на левскарската общност. Има само подмятания от негова страна. Ние обаче продължаваме да си вършим работата и да се борим за спасението на "Левски" и най-важното - клубът да бъде в ръцете на феновете. Първата ни цел - да влезем в клуба, да отворим вратите и да покажем реалното състояние - цифрите, я постигнахме. След това намерихме експерти, които да оценят финансовото положение в момента и дали изобщо има надежда за спасението. Третото е, че подготвихме юридическата концепция какво искаме и какво ще ни донесе това нещо. Въпросните 15% означават нещо в акционерните дружества. Някои смятат, че ще бъдем дребен акционер, но не е така. Към момента в тръста има 600 членове, стартирахме с 300, но това не е най-важното. Не може да очакваме изведнъж да има голямо движение и да бъдем огромна маса. Нещата постепенно се случват. Смятам, че сме в правилната посока. Трябва да влезем в управата, взели сме решението, че се хвърляме в тази битка. Решението ни е аргументирано. Какво и как ще се случи и каква борба сме готови да водим, най-важното е, че доста широко отворихме вратите в клуба. Сега като отидем в канцелариите на "Левски", те се съобразяват, че сме от тръста. Ще ви дам пример - цените на билетите за новия сезон. Клубът се подготвяше да постави непосилни цени, твърде високи за стандарта, който отборът предлага. С нашата намеса успяхме да коригирахме цените две седмици преди началото на сезона. Това нещо дава оптимизъм, че като имаме съответния дял от клуба, ще засилим нашето влияние", разказа Васил Колев.

lev_kolev.jpg

"За мен е огромен пробив, че се договорихме с ръководството по доста чувствителната тема за маркетинга и мърчандайзинга. От това нещо трябва да има добри финансови потоци. Това са средства, които ще са ключови за касата на клуба, а в "Левски" го няма. По сергии и битаци се продават фенски артикули, сувенири, всякакви ментета с логото и марката на клуба, за което в касата не постъпва нищо. Страшен батак е. "Левски" не е достатъчно защитен. Е, няма да тръгнем да издирваме и бием тези, които печелят от марката на клуба, но ще направим така, че законът да защитава "Левски". В момента има нов пик на кампанията анти Батков. Като гражданска позиция по въпроса скачат всички фенклубове. Отвсякъде излизат декларации. В тези поции, ние като общност констатираме едно нещо - че се управлява лошо и виновен е Батков. Тръст "Синя България" може да променим нещата с една идея да видим как да ограничим лошите практики. Можем да изберем точните хора и да ги вкараме в клуба. При този устав можем да блокираме всяко едно решение в ущърб на "Левски". Управителният съвет в момента не е такъв, какъвто трябва да бъде. Има хора, които са по заслуги там, а не да бъдат използвани като опит и авторитет. Дори сега има трима членове в оставка. Помним, че Иво Тонев си я подаде след автогола на Димитър Везалов, никой обаче не му я приема. Ако има функциониращ Борд на директорите много неща ще се решават в нормален порядък. Още преди година констатирахме този проблем, правим стъпки да коригираме нещата. Свършили сме огромен обем от работа. Има и един огромен обем от невидима работа, която сме свършили", продължи председателят на "Синя България".

На въпрос, ако Батков се оттегли сега, кой ще оглави "Левски", Васил Колев отговори: "При 2,5 милиона левскари, винаги ще се намери кой да го управлява правилно. Тръстът вече направи презентация пред ръководството. Отиде един от нашите членове, направи презентация, Батков каза, че е много впечатлен. Над 10 години е в клуба, защо не са правени тези неща, които им презентирахме, нямам идея. Нямаме и секунда за губене, трябва да действаме на момента. "Левски" е вечен, дори и да фалираме и да почнем от "В" група, пак ще го вдигнем клуба. Вариантът да тръгнем от нулата го има. Може би ще изградим по-силен клуб, а и със сигурност няма да допуснем това, което е сега - да има един бащица."

"Да, наистина левскарската общност коментираме темата със стартирането от дъното. Реално е да се случи това нещо. Самият Батков разкрива, че има огромни затруднения и не може да се справя с финансирането. Клубът не може да заработи. Има много сериозен проблем и може да останем без лиценз. Знаете, че "Левски" е под финансов мониторинг от УЕФА. На всеки три месеца "Левски" трябва да предоставя набор от документи пред европейската централа. Първо да покаже какви пари харчи, второ да покаже, че има планове и се опитва да създаде добри практики и да разреши проблема. Ако УЕФА види лоша цифра, е лошо. Клубното ръководство през септември е трябвало да покаже планове как ще излезе от тежката ситуация - дали правилно се изразходват финансите. Ние им предоставихме писмо с обективната истина - създаден е тръст, който да придобие част от "Левски" и да наложи добри практики. През септември замазахме положението, но през декември какво ще става, изобщо не ми се мисли. Сериозно съм притеснен и може би "Левски" няма да получи лиценз. Ние от тръста пак ще дадем писмо, но няма да излъжем, че едва ли не са се случили чудеса. Ще кажем обективната истина. Няма как да се замажат гафовете на ръководството. За шест месеца можеше да сме свършили много работа, а не да размятаме листчета към УЕФА и БФС. Все по-сериозно ми минава през главата, че може да не получим лиценз, което ще е катастрофа за клуба. И ако "Левски" остане без лиценз, е сигурно, че всички ще бъдат изметени на момента", прогнозира Васил Колев.

"Като всеки привърженик и аз съм ядосан на Батков. Даже веднъж се скарахме, след като ме обвини, че съм изнесъл информация от кухнята на клуба. А моето виждане е, че в "Левски" трябва да се работи прозрачно. Информаците не бива да се крият. Въпреки търканията ни с Батков, смятам, че сме влезли в работен режим на добри намерение, но те не могат да се проточват до безкрайност. Чакаме процедури, времето изтича... Съвсем близкото бъдеще ще се види дали Батков има чисти намерения към феновете на "Левски" или няма", завърши председателят на тръста.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ