Новият вратар на ЦСКА Томаш Черни даде интервю за чешкото издание idnes.cz. Той говори за трансфера си при “червените”, ситуацията в клуба и за усвояването на български език.
 
- Как се стигна до трансфера в ЦСКА?
- Клубът ме е наблюдавал известно време и е имал представа какво да очаква от мен. След това всичко зависеше от моето здравословно състояние.
 
- Имаше ли притеснения, все пак претърпя операция на рамото?
- Естествено, нито един клуб не иска да рискува в такъв момент. Дори в София преминах специализиран преглед на рамото и чак след това подписах договора, който е за две години.
 
- Играеше в шотландския Хамилтън и имаше възможност да останеш на Острова. Защо избра ЦСКА?
- Имаше интерес от няколко британски клуба, но единствената оферта беше от ЦСКА. Това е известен клуб, който редовно играе в Европа. Аз лично нямах опит в евротурнирите. Не исках да стоя дълго без отбор, а офертата от българския отбор вече беше на масата.
 
- България е една от най-бедните държави в Европа. Какво е положението в ЦСКА?
- Стадионът и тренировъчният център са доста стари. Треньорският щаб, медицинският тим и самите тренировки са на модерно топ ниво.
 
- Ти ли си титулярният вратар?
- В такъв отбор нищо не може да бъде прието за сигурно. Вратарите сме трима и конкуренцията е сериозна. Лошото е че постоянно има промяна в състава. Едни играчи идват, други си отиват.
 
- Така е. След отпадането но Мура клубът освободи 9 футболисти.
- След като бяхме елиминирани, аз пътувах до Глазгоу, за да събера и последния си багаж в Шотландия. Там научих новината за освободените играчи. Бях в шок. Срещу Мура играхме добре, но пропуснахме много положения. Съперникът залагаше на контраатаки и при една такава вкара гол 15 минути преди края. Отпадането беше голямо разочарование, не очаквах такава реакция от страна на ръководството. Обикновено е нормално в подобни ситуации да се освободят двама или трима футболисти.
 
- Колко души останахте в отбора?
- Сега дойдоха около 10 нови. На практика се прави чисто нов отбор. Аз се опитвам да се концентрирам върху тренировките и изявите си на терена, но с това постоянно текучество на играчите ми е доста трудно. Не само на мен, но и на другите в отбора. Надявам се да се представим добре в първите мачове и да постигнем целите си. За мен това е доста интересно преживяване.
 
- В последните години говореше английски. Как си с кирилицата?
- Вече се справям. Имам няколко апликации на мобилния си телефон, които ме улесняват в ученето на български. В общи линии вече разбирам какво ми говорят, а и мога да си поръчам такси или вечеря в ресторант. Не знам дали ще науча езика перфектно, но искам да мога да се оправям в ежедневните ситуации.
 
- Феновете на ЦСКА са известни със своята подкрепа към отбора, така ли е наистина?
- Истина е. Мачът с Мура в Словения беше показателен. Чувал съм, че на дербито с “Левски” е много интересно на трибуните.