Гарантиралият си шампионската титла за трета поредна година Лудогорец ще започне участието си в Европа от втория предварителен кръг на Шампионска лига. Разградчани със сигурност ще бъдат поставени в този етап на надпреварата. Българският първенец имат коефициент от 18.125, което му осигурява място в урната на поставените и в третия предварителен кръг на Шампионска лига, ако се класира за него.

Вече са ясни някои от съперниците, които могат да се паднат на разградчани във втория предварителен кръг на ШЛ:
Дъ Ню Сейнтс (Уелс)
Сейнт Патрик (Ирландия)
Шкендербеу (Албания)
Валета (Малта)
Жрински (Босна и Херцеговина)
Клифтънвил (Северна Ирландия)
Жалгирис (Литва)
шампионът на Македония
шампионът на Черна гора

Три от следните шест отбора, които ще играят в първия предварителен кръг на Шампионска лига: Левадия (Естония), Торсхавн (Фарьорски острови), Санта Колома (Андора), шампионът на Армения, шампионът на Сан Марино и Линколн (Гибралтар)

Все още не са ясни пет от евентуалните противници на шампиона на България. Те ще се излъчат от десет първенства. След като станат ясни първенците на тези първенства, според коефициента на съответния отбор, пет тима ще са в урната на поставените и пет - в тази на непоставените.

За кои десет първенства става въпрос: шампионът на Румъния (съществува минимална вероятност да не е в урната на поставените. Първото условие е Стяуа да не стане шампион, а второто - шампиони на Грузия, Полша, Словакия, Унгария и Словения да станат тимове с по-висок коефициент от този на румънския шампион), Малмьо (Швеция), шампионът на Грузия, Рейкявик (Исландия), Стрьомгодсет (Норвегия), шампионът на Полша, шампионът на Словакия, шампионът на Унгария, шампионът на Словения, шампионът на Люксембург

Добрата новина за Лудогорец е, че има шанс да бъде поставен отбор в последното стъпало преди така жадуваното влизане в групите на Шампионската лига. Преди това обаче българският първенец трябва да се справи със съперниците си във втори и трети квалификационен кръг. В плейофа за влизане в групите поставените отбори са пет. Към момента сигурни участници с по-висок от Лудогорец коефициент са Селтик, БАТЕ Борисов, Спарта (Прага), Динамо (Загреб) и Залцбург. В това число трябва да вкараме и румънския Стяуа, който се нуждае само от 3 точки, за да си гарантира титлата. Веднага след тях ще е Лудогорец. Това означава, че ако два от тези шест тима отпаднат от надпреварата във втория или третия предварителен кръг, то българите ще влязат като поставени в решителния кръг за групите на турнира.