Жоел Киню е съдията, който на 13 юли 1994 г. поряза българския национален отбор в най-важния му мач на Световното в САЩ. В полуфинала срещу Италия, при резултат 2:1 за “адзурите”, французинът не “видя” нарушение в наказателното поле на съперника, когато Алесандро Костакурта игра с ръка. Главният съдия обаче си затвори очите. Самият Киню днес няма никакви угризения. 20 години след случилото се на “Джайънтс Стейдиъм” той продължава да е в мир със себе си. Бившият рефер даде интервю пред в. “168 часа”.

“Много добре знаете, че през първото полувреме отсъдих една дузпа за България, заявява бившият международен рефер по телефона от Париж. – Бих дал и втора, и трета, и четвърта, стига да имах основания за това. Но Костакурта не игра умишлено с ръка. Гледал съм положението на запис десетки пъти и поне за себе си продължавам да съм прав. Дали съм се опитвал да отмъщавам на българите заради чудото от “Парк де Пренс” на 17 ноември 1993 г? Не, това са несериозни обвинения. Допускал съм много грешки. Само че никога не съм го правил преднамерено, просто се е случвало. А и замислете се – когато си рефер, е по-добре страната ти да не достига напред в големи турнири. Така шансовете ти да свириш полуфинал или финал стават по-големи.”

Години наред се говореше, че след злополучния мач той се засякъл със Стоичков в Ню Джърси и Камата, както твърди, го наплюл в лицето. “Глупости! Ако беше направил такова нещо, щях да го съдя! Разбирам разочарованието му, но не мога да приема начина, по който споменава името ми в своите интервюта. Преди време френски колеги ми бяха казали, че ме е нарекъл “глупак”. Какво да коментирам...Стоичков не ми е модел на подражание, нито пък идол. Да говори каквото си иска”, пени се пенсионираният арбитър пред "168 часа".

Дали би дошъл на почивка у нас? “Много ясно – смее се той. Аз съм свободен човек и мога да ходя където си поискам. Но – честно казано, вече съм бил в България. Помня онова ваше питие, как беше ...ракия? Точно така – ракия! Ядох и кьопоолу, шопска салата, кисело мляко...Останах с отлични впечатления от България, имате една много красива страна. Спомням си и Боянската църква и катедралата “Александър Невски”. А дали Киню би изпил една ракия със Стоичков? “Не. Определено не.”