Националният отбор по волейбол играе днес изключително важен мач от Световното първенство срещу Германия. Двубоят е от 21:25 часа българско време и ще бъде предаван пряко по БЛИЦ TV, както и по Диема. В рубриката БЛИЦ Архив традиционно екипът ни представя позабравени футболни случаи, но днес няма как да не върнем лентата две години назад. За да си спомним за един мач тново срещу Германия, който без уговорки може да се каже, че преобърна целия ни волейбол с главата надолу и последиците са актуални и до днес.

През месец май 2012 година националният ни тим прие домакинство на квалификация за класиране на Олимпиадата в Лондон. Треньор беше Радостин Стойчев, а нашите стигнаха до полуфиналите. Там ни чакаха германците, които ни победиха с 3:1 гейма. Според регламента единствено победителят от цялата квалификация получаваше виза за Лондон. Това обаче не бяхме ние, а Италия, която впоследствие победи Германия на финала. Двубоят с Бундестима обаче разтресе из основи българския волейбол и се зароди една война, която продължава и до днес. След поражението, на следващия ден – 13 май, федерацията официално уволни Радостин Стойчев. Това породи невиждан скандал между треньора и приближения до него Матей Казийски и федерацията по волейбол. Федерацията реши да повери поста на Силвано Пранди, който обаче отказа. Стигна се до намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов, който привика на среща Радостин Стойчев, за да го склони да остане на поста. Стойчев се върна, но постави условие – инж. Данчо Лазаров да подаде оставка, в противен случай си тръгва завинаги.

Междувременно купихме втора квалификация, чрез която да търсим квота за Олимпиадата в Лондон. На първия мач с Пакистан треньор отново бе Радостин Стойчев, а Матей Казийски игра. На втория – срещу Франция, Стойчев отново изведе националите. Нашите победиха и след това се класираха за Лондон, но положението с треньора продължаваше да виси във въздуха. Стигна се до нова среща на Радостин Стойчев с Бойко Борисов, след която треньорът обяви решението си – тръгвам си. С него напусна и Матей Казийски. В следващите няколко дни се стигна до назначението на...Мартин Стоев за национален селекционер. Казийски каза: “Няма да работя с него, абсурдно е”. Впоследствие Данчо Лазаров обяви: “Треньорът все още не е избран, чакайте до понеделник.” Във всичкото това време фенове се обединиха и постоянно протестираха срещу федерацията и в подкрепа на Стойчев и Казийски. В крайна сметка бе гласувано Найден Найденов да води тима на Олимпиадата в Лондон, който изведе тима до четвъртото място и извади горещите въглени от огъня.

Така точно след мач с Германия, която разпали най-сериозната война във волейбола ни в последните години се стигна до разделението на фронтове. Стойчев и Казийски продължават да твърдят, че трябват спешни и то кардинални промени, като не искат постове, а само положителна промяна. Още преди две години обаче Данчо Лазаров даде да се разбере, че няма да напусне поста си, а дори бе преизбран за още един мандат след това./БЛИЦ