Националният отбор на България приема Малта днес от 18:00 часа в световна квалификация. Двубоят на стадион “Васил Левски” ще се играе пред празни трибуни заради наказание от ФИФА за проявен расизъм в мача с Дания през есента.

Агенция БЛИЦ връща лентата назад и традиционно ви представя любопитен поглед върху днешния двубой. В рубриката ни БЛИЦ Архив ще ви припомним за един мач между България и Малта отпреди 9 години. На 13 октомври 2004 година нашите приемат слабака на Националния стадион “Васил Левски”, двубоят отново е част от световните квалификации. Селекционер на България е Христо Стоичков. Камата е дебютирал начело на “трикольорите” през август с реми срещу Ирландия, след което в първите две световни квалификации няма загуба – победа над Исландия и равен като гост срещу Хърватия.

На 13 октомври 2004-та на нашите предстои уж протоколен мач срещу Малта. На стадиона има малко над 15 хиляди зрители, които очакват лесен мач и убедителна победа. Около половин час преди срещата в сектор “А” на Националния стадион журналистите започват да се удрят по челата, прочитайки тимовия лист. Христо Стоичков залага на революционна схема. В титулярния състав на България има само двама защитници! Това са Ивайло Петков и Илиян Стоянов-Коловати. Всичко останало – халфове и атакуващи футболисти. Схемата на Камата взривява медийното пространство – тя е 2-4-4. В защита са въпросните Стоянов и Ивайло Петков, пред тях Чавдар Янков, Стилиян Петров, Христо Янев и Благой Георгиев. В атака играят цели четирима нападатели – Димитър Бербатов, Владимир Манчев, Мартин Петров и Валери Божинов. “Селекционерът смая всички. Новината, че България започва само с двама защитници, обиколи светкавично световните агенции”, отбелязва родно издание на следващия ден.

Да се върнем на двубоя на “Васил Левски”. Нашите изглеждат безобразно на терена, в защита (всъщност двамата бранители) е тотален хаос. Дори селекционерът на Малта – германецът Хорст Хеесе, изглежда странно. Виждайки схемата на колегата си, немецът дава указания за тотална атака. Малта започва да натиска насред София и до 12-ата минута създава две чисти голови положения. Ивайло Петков едва уплътнява цялата защита заедно с Коловати. Логичното се случва и в 11-ата минута “рицарите” мушват гол на слисания ни вратар Димитър Иванков – 1:0 за Малта. Бележи Майкъл Мифсуд, който и днес е в състава на Малта и вероятно ще поведе атаката. Тотален шок по трибуните и официалните ложи. А там е тогавашният шеф на футбола, покойният Иван Славков. До Батето седи президентът Първанов, Борислав Михайлов, политици, легендарните национали Балъков и Лечков, други спортисти. Всички се гледат като гърмяни, вайкат се, тюхкат се. И Славков е неспокоен, но в типичния си стил запазва хлъднокръвие и хвърля няколко лафа. Кефи се на тактиката на Стоичков и предрича, че ще ударим малтийците най-малко с четири-пет гола.

4_3.jpg

“Самият Христо Стоичков също се стресна. Това му бяха първи мачове като треньор, нямаше абсолютно никакъв опит. Мислеше си, че като е Малта може да им се подиграва, а истината е, че подцени ситуацията. Не се вслуша в никакви съвети относно постройката на терена”, спомня си бивш национал. След гола малтийците играят като равен с равен с нашите. Вярно, българите пропускат положения, част от тях вратарят спасява, други от чист късмет не влизат във вратата, но резултатът 0:1 стои непокътнат. Едва в 44-ата минута Бербатов изравнява след центриране на Мартин Петров. Стоичков отдъхва, идва почивка и второ полувреме.

През втората част всичко си идва на мястото и нашите бързо повеждат с 2:1 след гол на Христо Янев. Халфът се разписва след точно изпълнение на пряк свободен удар. В 55-ата минута Бербатов вкарва за успокоителното 3:1, след удар с глава. Тогава Христо Стоичков започва да влиза в час. Само в рамките на няколко минути прави и трите си смени. Изкарва Христо Янев и пуска Росен Кирилов, все пак България заиграва с трима в защита. Камата обаче е твърдоглав, останалите две смени са почти идентични – вади Владо Манчев и Божинов и пуска в игра Сакалиев и Гъргоров. Неприятната новина за нашите е, че двама от основните играчи – Стилиян Петров и Мартин Петров, си изкарват жълти картони. И двамата са наказани за следващата квалификация, през март 2005 година срещу Швеция, която губим в София с 0:3. В 88-ата минута Чавдар Янков оформя крайното 4:1. Победата е факт, победа, която вкарва Христо Стоичков в световните медии. Години след това пресата не пропуска да припомни за революционната схема на българския треньор.

След мача тогавашният ни селекционер отговаря на въпрос, сввързан със стартовия състав: “Въобще не се притеснявах от това 0:1. С оглед на това, с което разполагаме, исках да изпробвам нещо ново. Изсписа се много, имаше седем възможни състава в медиите, а аз пуснах осмия. Исках да изтеглим малко халфовете им, за да може да има повече място за Мартин и Валери. Единствената ми забележка е за гола, който допуснахме". Валери Божинов, който дебютира при Стоичков в националния няколко месеца по-рано, добавя: “Излязохме с такава схема, каквато няма в света - с двама защитници и четирима нападатели и това трябва да се оцени. Благодаря на феновете, бяха супер."

След като нашите печеля седем точки в първите си три точки Георги Първанов отсича след мача: “Вярвам, че можем да се класираме на световното първенство. За целта трябва задължително да вземем всички домакински мачове. Едно време имаше Kупа Воля за победа и мисля, че играчите на Христо Стоичков я заслужават. Бях притеснен дали младите момчета ще успеят да се справят, но се видя, че те играха много добре. Този отбор има характер, това е характерът на Христо Стоичков.”

Батето пак хвърля всички в смут. На въпрос, дали е доволен от победата, тогавашният шеф на БФС отговаря: "Не съм." Последва логично питане от кого не е доволен. "От себе си не съм доволен", отвръща Батето. След това добавя, че е скастрил играчите в съблекалнята за малкия резултат, с който са победили Малта. Пред учудените журналисти Славков показа широка усмивка и подхвърли: "Майтапя се..."

През есента на 2005 година националният отбор под ръководството на Стоичков вече затъва. “Трикольорите” губят два пъти от Швеция и Хърватия и нямат никакви шансове за класиране на световното през 2006 година. В последния мач от квалификационната група националите гостуват на добрия стар познат Малта и правят срамно равенство 1:1. Така без притеснение може да се каже, че Малта и Христо Стоичков са част от една обща история.

13.10.2004, Световна квалификация
България – Малта 4:1
0:1 Мифсуд (11), 1:1 Бербатов (44), 2:1 Христо Янев (47), 3:1 Бербатов (55), 4:1 Чавдар Янков (88)


България: 27.Димитър Иванков, 4.Ивайло Петков 22.Илиян Стоянов, 7.Христо Янев (71 - 3.Р.Кирилов), 8.Чавдар Янков, 9.Димитър Бербатов, 15.Благой Георгиев, 10.Владимир Манчев (64 - 18.Гъргоров), 17.Мартин Петров, 19.Стилиян Петров, 20.Валери Божинов (66 - 13.Сакалиев)

Малта: 1.Джъстин Хабер, 2.Йън Циантар, 3.Йън Азопарди, 4.Родерик Брифа (46 - 18.Антоан Захра), 5.Брайън Саид, 6.Люк Димеш, 7.Жилберт Агиус, 8.Стефан Джилио, 9.Майкъл Мифсуд, 10.Иван Уудс (75 - 13. Питър Пуличино), 11.Клод Матокс (80 - 17. Андрю Коен)