“Левски” празнува днес славен юбилей – 100 години от рождението си. Създаването на най-популярния ни футболен отбор обаче остава в пълно затъмнение в дните около историческата за всяка “синьо” сърце дата 24 май 1914 г. Затъмнение медийно, имаме придвид...Репортер на БЛИЦ се рови в продължение на два дни в архивите на Националната библиотека, за да открие някаква информация за това събитие, случило се на “Могилката”.

Нашето изследване в библиотеката беше затруднено от това, че няма хартиен носител на вестниците от онова време. Всичко, което е в наличност, е качено на микрофилм. Заради това липсват и фотоси от съответните броеве. Правим това важно уточнение заради 1_192.jpegнашите уважавани читатели.

Задълбоченият преглед върху две от най-популярни издания около двете световни войни – вестник “Мир” и вестник “Заря”, показва, че никой не обръща внимание на футбола. По принцип из медиите се появяват и след това само бегли съобщения, че еди къде си се е играл еди какъв си мач. Информацията за спортни събития е пределно оскъдна и откъслечна. Чак през 1920 г. в излизащото във Варна списание “Тича” в кн. 2 от юли на стр. 14 пише в телеграфен стил: “София. На 4 юли тимовете на спортните клубове “Левски” и Футбол клуб са имали футболна игра. Резултат 2 гола на 0. Победител – “Левски”. Отличил се е много голкипърът на “Левски”.

София. На 11 юли първите тимове на “Левски” и Футбол клуб са излезли на официален мач. Отличил се е левият краен форвард, десният халфбек и десният бек на тима на “Левски”, а от тия от Футбол клуб: център форвард и голкипърът. Мачът е свършил успешно от “Левски” с един удар.” В кн. 3 на същото списание от 1920 г. на страница 13 се съобщава: “София. На 29 август има официален мач между първите тимове на Славия и “Левски”. Победи Славия с 1 на 0.Това са първите информации в нашия печат, отнасящи се за мач на “Левски”.


1_191.jpegПрегледът на печата от май 1914 г. започваме с "МИР".  Това е един от представителните ни вестници, започнал като печатен орган на Народната партия. Вестник „МИР” (1894-1944) е единственият, спечелил в нашата история прозвището българският „Таймс”, който от

По стечение на обстоятелствата денят 24 май отново се пада в събота. Челото на вестника е Един катастрофален заем.
"Заем, за който българското правителство преговаря в Берлин, както и неговите в едри черти известни условия, възбуждат в тукашните политически и дипломатически кръгове не само значителен интерес, но произвеждат и известно безпокойствие”, четем по-нататък в уводната статия.

България на кръстопът – между германизма и славянството. Сондажите на доктор Станчев. Радославов формално не е търсил заем от Париж” - са другите едри заглавия. Отдясно на страницата се мъдри актуален коментар със заглавие “За престъпните безумци.”

На страница 2 от вестника водещото заглавие е “Народно събрание – взятките от администрацията”. Откриваме и актуален виц, с надслов “Злобата на деня”. Там има и критична статия “Противогръцкото движение”.

Интересна е и трета страница на вестник “Мир”. Четем последните новини, в които най-много място е отделено на външнополитическата ситуация в Европа. Светът е в навечерието на война и това се отразява и от медиите. “Положението из Франция”, “Положението из Македония”, “Близкоизточния вопрос” и “Сърбия диктува” са акцентите.
Любопитна е следващата страница от “Мир”. Там е отделено място за “жълта хроника”. Пише за “Джокондата”. Съдът произнесе присъда за Перуджо, който открадна от музея Лувър в Париж. Крадецът е осъден на 1 година и 15 дни тъмничен затвор.

Интересен е и материалът за визитата на кинозвездата Аста Никлас. “Царицата на кинематографа Аста Никлас играе в “Модерен театър”. В картината “Огънят” тя още веднъж доказва, че нейният талант далеч още не отслабва, всеки ден той се развива, че на играта й в “Огънят” тя прави и зрителя да взима участия заедно с нея”, завършва отзивът за модната за времето си актриса.
По-долу на страницата се виждат най-различни реклами. Открояват се най-вече: “Парни вършачки със сачмени лагери и сачмени рамки”, както и “Градивото на ХХ столетие – пясъчната тухла”, “Мъжки пансион “Ашнер”, “Баня Наухайм в хотел “Бристол” и други.
Нито дума за основаването на “Левски”. Търсим поне минимален отзив в следващия брой на вестника на 26 май. Челото на първа страница е “България и Букурещкия договор”. Отляво под главата на вестника се откроява некролог на починалия митрополит Кирил. На следващите страници виждаме обичайните репортажи около напрегнатата външнополитическа обстанавка, за грабежите на шайките, за тъгите и страданията на сънародниците ни в Македония и Одринска Тракия, за събирането на реколтата и отново 1_193.jpgнито ред за “Левски”. Не само за футболния клуб, но липсват каквито и да било информации на спортна тематика. Очевидно тогавашните българи не се вълнуват от такива забавления, а са затормозени и разтревожени от наближаващите пожарища на войната. Култова реклама личи на последна страница. Тя е на вестник “Папагал”, с който “може да получите последните вести от Балканския фронт.”

Разглеждаме и микрофилма от броя на вестник “МИР” от 27 май 1914 г. Челото на изданието гласи “Враждите на Балканите”, а малко по-долу коментар със заглавие “Чорапът се развърза”. Култов материал четем отдясно на първа страница. Заглавието е “Хигиената преди всичко”, с автор доктор Ст. Г. Тончев.

Прескачаме вече към друго изключително популярно издание от онези времена – вестник “ЗАРЯ”. “Заря” (1914-1920; 1929-1944) е левият информационен всекидневник на най-големия по това време български весникарски “магнат” Атанас Дамянов. Най-много място в броя от 25 май е отделено на кончината на митрополит Кирил. Заглавието е: “Смъртта на Кирил”. Под него е поместен репортаж “Антигръцките движения”. Отдясно под главата на вестника се мъдри разказ от френския писател Ги дьо Мопасан “Ивелина Саморис”. На вътрешните страници привличат погледа статиите “Военната лига” и “Освободените българи”. Под тях е публикуват откъс от романа “Наслаждение” на Габриеле Данунцио. Огромно внимание е отделено на политическата обстановка в света. Има редове и от “криминалната хроника”. Любопитна информация четем на 3-а страница със заглавие “Бит контрольор по трамваите”.

Нощес Андрей Михайлов като си отивал, бил настигнат от няколко лица на улица “Козлодуй” до Шарения мост, които почнали да му нанасят удари по главата с бастуни. Контрольорът облян в кръв паднал на земята и успял да стреля с револвера си без да успее да учили някого от побойниците. Притекъл се на помощ стражар, обаче нападателите избягали. Полицията предполага, че побойниците са стачници трамвайджии”, гърми репортажът. Редом до криминалната хроника има и дежурните реклами. Те са на плетачни машини “Диамант”, на германските обуща “Саламандра” и други.

В броя от 26 май 1914 г. положението е горе-долу същото. Голямото заглавие на първа страница е “Заемът не трябва да стане”.
Потресаващ разказ за жестоко убийство в Австро-Унгария е поместен до челото. Заглавието крещи: “6 човешки живота за 2 лева!” Става въпрос за касапницата, която предизвикват двама австро-унгарски войници. Те влизат в дома на доставчика на месо Фуст. Убиват него, жена му и тримата им синове. Раняват тежко домашната прислужница. Трагедията предизвиква потрес в цяла Европа, занимава и нашата преса.

В критичен дух е статията “Колко струват царските пътувания”. В броя на “ЗАРЯ” не липсват и новините от Балканите, колонка “Вътрешна информация”, рекламите на плетачни машини и дежурният откъс от сантиментално романче. Има, както се казва, за всекиго по нещо, само информация за “Левски” липсва. Това е положението – хората се вълнуват от съвсем различни неща, а не от спорт.

На 28 юни в Сараево босненският сърбин Гаврило Принцип, член на паравоенната организация “Черна ръка”, убива австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София. Месец по-късно Австро-Унгария в отговор напада Сърбия. Светът е хвърлен в пожарищата на войната...

Заб.: Използвани са снимки от сайтовете "Изгубената България" и "Стара София".