Стартът на българските национали в опита им да се класират за Евро 2016 е поверен на Алон Йефет. 42-годишният израелски рефер получи наряд от УЕФА за гостуването на „лъвовете“ на Азербайджан. Срещата в Баку е днес от 19:00 часа.
 
Роденият на 1 септември 1972 г. в Нетаня Йефет е международен съдия от 2001 г. Той има славата на първия израелски рефер, свирил мач от Шампионската лига. По професия е маркетингов мениджър. Говори английски, а в свободното си време обича да играе баскетбол, да гледа филми и да пътешества.
 
Алон Йефет няма за първи път да се сблъска с български отбор за терена. Всъщност днешната среща с Азербайджан ще бъде петият мач с участието на български тим, който израелският рефер ще ръководи. Неприятната част от статистиката е, че в досегашните четири мача родните представители имат само една победа.
 
Първият досег на Йефет с български състав е през 2001 г. Тогава на стадион „Христо Ботев“ във Враца младежкият национален отбор побеждава Исландия с 1:0 след гол на Иван Русев от фаул. От сегашните национали тогава за тима на Димитър Алексиев играе Емил Гъргоров.
 
Година по-късно израелският рефер се връща в България за среща реванш от първия кръг на Купата на УЕФА. ЦСКА прави 1:1 като гост на Блекбърн и има големи шансове да елиминира английския тим на реванша на „Българска армия“. Гостите обаче повеждат с 3:0 до 56-ата минута. „Червените“ успяват геройски да стигнат до изравняване. Гъргоров вкарва два гола, а Агналдо добавя още един.
 
В края на септември 2010 г. Алон Йефет отново свири мач на ЦСКА в София. „Армейците“ отстъпват на Порто с 0:1 на „Васил Левски“. Единственото попадение е реализирано от Радамел Фалкао, но остават съмнения за засада при паса на Хълк към колумбиеца. Интересното е, че малко след този мач в Израел започва разследване срещу съдията, който е заподозрян в укриване на данъци. В течение на следствието не се откриват доказателства за законови нарушения от страна на арбитъра.
 
Последният до момента досег на израелския рефер с българите е гостуването на националния отбор на Черна гора в европейска квалификация през юни 2011 г. Под ръководството на Лотар Матеус „лъвовете“ правят 1:1 в Подгорица и на практика загубват шансовете си за класиране на Евро 2012. Радомир Джалович дава аванс на домакините, но Ивелин Попов изравнява. От национален отбор на България, който е в Азербайджан, в тогавашния състав са Николай Бодуров, Станислав Манолев, а Владислав Стоянов и Апостол Попов са резерви.
 
БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ ПРИ АЛОН ЙЕФЕТ
23.03.2001, евроквалификация до 21 г.
България (21) – Исландия (21) 1:0
 
03.10.2002, Купа на УЕФА, 1 кръг
ЦСКА – Блекбърн 3:3
 
30.09.2010, Лига Европа, групи
ЦСКА – Порто 0:1
 
04.06.2011 г., евроквалификация
Черна гора – България 1:1