Новият олимпийски шампион по бокс при жените в категория до 66 кг е Иман Калиф (Алжир), чиято принадлежност към женския пол е изключително съмнителна и това се превърна в един от скандалите на Игрите в Париж.

Във финала Калиф победи китайката Ян Лиу с пълно съдийско единодушие. По този начин стана първият представител на Африка, който печели олимпийска титла в женския бокс.

В срещата за златния медал Иман Калиф превъзхождаше съперничката си през целия мач и заслужено се поздрави с победата. Лиу, световна шампионка за 2023 година, опита да бъде по-активна в първите секунди на мача, но бързо бе засипана с тежки удари и до края на двубоя бе предимно в отбранителна позиция.

Участието на Иман Калиф на Олимпийските игри е скандално, тъй като получи дисквалификация от Международната боксова асоциация (IBA) за Световното първенство в Делхи през миналата година заради наличието на мъжки хромозоми (XY) в клетките си. От Международния олимпийски комитет, който води открита война с IBA, заявиха, че нямат доверие на доказателствата на боксовата организация, които се приемат за нелегитимни.