Олимпийската вицешампионка Шарън Дейвис призова всички боксьорки на Олимпийските игри в Париж, които са загубили от скандално допуснатите до участие Иман Калиф и Лин Ю-Тин да заведат съдебно дело и да обжалват резултатите от своите мачове. Както е известно, българската боксьорка Светлана Каменова беше жестоко порязана от съдиите в битката си с Лин Ю-Тин.

Както е известно, на алжирската и тайванската боксьорки беше позволено да се състезават на Олимпиадата, въпреки че през миналата година бяха дисквалифицирани от Световното първенство в Делхи, след като се провалиха на тест за доказване на принадлежността към женския пол.

„Трябва да бъде потърсено съдебно обжалване на резултатите заради липсата на задължителна грижа към боксьорките, загубили мачовете от двете скандални участнички. Всяка организация, независимо дали е училище, спортен клуб или световен ръководен орган като МОК, е длъжна да носи отговорност за безопасността на спортистите. Виждаме неглижиране на този проблем, когато става въпрос за жени спортисти. Не се мисли за щетите, които спортист мъж може да нанесе на една жена. Ако бях една от тези спортистки, със сигурност щях да заведа дело“, заяви 61-годишната Дейвис, която на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. печели сребро на 400 метра съчетано плуване.

„Проблемът, който имаме, е, че тези спортистки са много млади и наплашени от последиците върху кариерите си от подобно дело. Затова те не вдигат публичен протест. МОК оказва огромен натиск върху правителствата и националните асоциации, за да накарат своите спортисти да подпишат документация, която ги спира и отнема възможността за справедливост. Това е голям проблем“, допълва британката.

„Хората трябва да погледнат към историята на МОК и ужасяваща незагриженост на организацията към жените спортистки. Причината да повдигна темата е, че в продължение на 20 години те позволяваше на ГДР да тъпче с допинг и тестостерон млади момичета на 11, 12, 13 години. Всеки един човек на пистата, в басейна, на канала за гребане знаеше точно какво се случва. МОК не направи нищо. В продължение на години се позволяваше по нечестен начин да бъде отнет шанса за медали на множество спортистки, а същевременно се затваряха очите за умишленото съсипване на здравето на тези източногермански момичета. Те до такава степен бяха отровени с препарати, че сега всички имат здравословни проблеми. Много от тях починаха. Историята на МОК относно защитата на спортистките е позорна“, завърши Шарън Дейвис.

Късно снощи Иман Калиф спечели олимпийската титла в категория до 66 кг при жените, след като записа победа с пълно съдийско единодушие над китайката Ян Лиу. Тази вечер Лин Ю-Тин ще се бие срещу Юлия Шеремета (Полша) във финала на категория до 57 кг.