Олександър Усик в неделя рано сутринта победи Тайсън Фюри с разделено съдийско решение и се превърна в абсолютен световен шампион в свръхтежката категория на професионалния бокс.

Така той стана носител на титлите във версии Световен боксов съвет (WBC), Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Международна боксова организация (IBO) и Световна боксова организация (WBO). В момента 37-годишният украинец е първия боксьор, едновременно притежател на всички шампионски пояси след Ленъкс Люис през 1999 г.

Американската спортна телевизия ESPN съобщи за сензационен обрат и Олександър Усик ще носи званието абсолютен световен шампион само в рамките на две седмици. На 1 юни украинецът ще бъде лишен от титлата във версия IBF.

Повод за това е просрочената задължителна защита на шампионския пояс срещу Филип Хъргович. Тъй като най-близкият мач на Усик ще бъде през октомври, когато ще се проведе реванша срещу Фюри, в началото на следващия месец Олександър ще остане без титлата на Международната боксова федерация.

Шампионският пояс в тази версия ще бъде овакантен точно преди мача на Филип Хъргович срещу Даниел Дюбоа на 1 юни. Очаква се IBF да обяви дали тази битка ще бъде за световната титла.

Новината на ESPN за лишаването на Олександър Усик от една шампионска титла беше потвърдена и от Дан Рафаел, който е изключително добре запознат със ситуацията в професионалния бокс.