Сагата с привличането на централния нападател Аарон Исека най-сетне приключи, след като ФИФА даде зелена светлина на трансфера му от ОФИ (Крит) в ЦСКА. 

В тази връзка БЛИЦ ви предлага любопитни факти от личния живот и кариерата на футболиста.

Аарон е роден на 15 ноември 1997 година в белгийската столица Брюксел. Брат е звездата Миши Батшуай, който му е с батко – с четири години е по-голям. Родителите им са от ДР Конго. Веднага възникват следните въпроси: Как така са братя,  а имат различни фамилии? Да не би да са полубратя, т.е. – кръвната им връзка да е от един родител. Не. Аарон и Миши са от едни и същи баща и майка. Новият нападател на ЦСКА обаче решава да вземе фамилията на майка си по нейно настояване, а законите в Белгия позволяват това. Пълното му име е Аарон Лея Исека.

Когато е на 12 години, му откриват така нареченото „заболяване на подрастващите“, засягащо колената. Поради тази причина Исека няколко месеца не играе футбол. После обаче се завръща на терена, тъй като пълното лечение, на което е подложен, дава резултат. Заболяването изчезва и повече не се връща.

Аарон започва да играе футбол много малък. На 7 годинки вече е в школата на Андерлехт. Преминава през всички юношески и младежки формации, за да стигне до представителния тим. През 2015 година Исека е на топа на устата на всички западни медии, които му предричат бляскаво бъдеще. Внимание му обръща не кой да е, а сайтът на УЕФА. Публикуван е много дълъг материал със заглавие: „Аарон Лея Исака – най-новото чудо на Белгия“.

Повод за написването му е силното участие на 18-годишния младок в младежката формация на Шампионската лига, където става голмайстор.



Впоследствие кариерата на Аарон не върви така вихрено нагоре, каквито са прогнозите. Но смятате ли, че ако се беше случило, той днес щеше да е в ЦСКА.  

И все пак централният нападател изобщо не се проваля при престоите си в някои известни западноевропейски отбори, след като първо се препъва в Марсилия. С екипите на Тулуза и Метц избухва в немалко мачове от френския елит. Следва престой в английския Барнзли, а после стартира кариерата на турска и израелска територия съответно с фланелките на Аданаспор, Тузласпор и Апоел Хадера.

През януари 2024 година Исека подписа с ОФИ (Крит). Гърците плащат на Барнзли 200 000 евро за правата му. В предпоследния си тим се отчита с 15 мача и 6 гола. 9 месеца по-късно таранът премина в ЦСКА за 1,2 милиона евро. БЛИЦ СПОРТ

 подкрепя българския спорт

efbet Лига - сезон 2024/2025