ЦСКА ще се раздели с петима футболисти - Юрген Матай, Мено Кох, Енес Махмутович, Фернандо Каранга и Данило Асприля. Това съобщи изпълнителният директор на клуба Филип Филипов.

Договорите им изтичат и няма да бъдат подновени.

Филипов обясни и каква е ситуацията с Иван Турицов.

"Бюджет за селекция има, но сме доста закъснели. Вече ще има последователност, няма да има пожарни решения, както беше в последните години. Селекцията ще е с цел да се надгражда. Не един футболист да се замени с друг. Набелязани футболисти имаме вече доста. Работим активно от повече от 20 дни. Нямаме възможност да отидем да гледаме на живо играчите, които искаме да привлечем, защото не се играят мачове. Проблем е, че не можахме да се класираме за европейските клубни турнири. Играчи от по-добри първенства идват в ЦСКА, защото имат възможност да играят в европейските турнири. Мисля, че до 31 август, до последния ден на трансферния прозорец ще работим в тази посока", коментира Филипов. 

"Играчите, които напускат са тези с изтичащите договори - Махмутович, Кох, Матай, Каранга и Асприля, но до 30 юни имат договори с ЦСКА. Имаме разговори с Турицов, който е основен футболист, национал с качества. В сряда ще има решение за него", съобщи Филипов.

В същото време източници на БЛИЦ потвърдиха, че Георги Минчев е сигурно ново попълнение и съвсем скоро ще бъде потвърдено официално привличането му от кипърския АЕЛ (Лимасол).

Първо в БЛИЦ: ЦСКА привлече централен нападател

Филипов обясни, че някои чужденци по-трудно биха пристигнали в ЦСКА след грозните инциденти от баража с ЦСКА 1948. 

"Има такива играчи наистина. Разпространила се е в Европа тази случка. Нормално е след такива неща футболистите да имат едно наум. Не е добре за клуба, че се случи това", каза Филипов.

"Наказание със сигурност ще има и ще е сериозно. Ние го знаем това. Ситуацията е такава. Трябва да се справим с проблемите. ЦСКА ще има нужното ниво и отбор. Каквото и да е наказанието, ще го приемем", добави директорът.  

"Дисциплинарната комисия до петък събираше свидетелства. Подготвили сме доста добро становище с лидера на агитката. Той съдейства и участва. Комуникацията с привържениците трябва да е много добра, с всички фенове. Заедно ще излезем от тази история. Дали сме примери как се е процедирало в подобни ситуации в чужбина и у нас. Помолили сме да ни поканят на заседанието. Почти сигурни сме, че ще можем да обжалваме пред Апелативната комисия. Ще направим всичко възможно наказанието да е адекватно и смекчаващо вината ни", добави Стоян Орманджиев.

"Уважавам публиката, сектор "Г", но това е недопустимо за клуб като ЦСКА. Не трябва да се повтаря. Да, всички бяха недоволни, но не трябва да рефлектира директно върху клуба. Футболистите са преходни, но петното остава за клуба", допълни Филипов.

"Трансферният период тепърва започна. Има футболисти, с които ще преценим да се разделим. Ще минем през старши треньора. Не означава да скъсаме договора. Може да капитализираме от тях. Може да се появи отбор, който да извади трансферна сума. Тепърва ще се взимат решения, но е роля и на треньора. Томислав Стипич има енергия, с която да съживи някои играчи. Други - няма как. Не искам да казвам имена. Договорът с Амос Юга беше преподписан април миналата година. Тогава новите акционери в клуба влязохме в делата март месец. Отговорът мисля, че е ясен", каза Стоян Орманджиев.