Дни след дисквалификацията на световния №1 в тениса Новак Джокович от US Open заради удар с топка по страничен арбитър, темата продължава да е най-коментираната в цял свят. 

Мнозина осъждат отстраняването на Ноле от турнира, тъй като намеренията му не са били преднамерени, докато други пък подкрепят решението на организаторите на Откритото първенство на САЩ.

Днес обаче "Марка" излиза с материал, който припомня, че подобни инциденти изобщо не са безобидни. На 10 септември 1983 година именно удар с тенис топка в тялото на страничен съдия довежда до фатален край. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Каква е историята?

По време на юношеския финал на US Open между бившия водач в световната ранглиста Стефан Едберг и австралиеца Симон Йоул, шведът изпълнява сервис, който обаче противникът му не успява да отрази и топката продължава пътя си напред. Тя среща страничния рефер Дикс Вертхаймер, който е улучен в тестисите, пада от столчето си на земята по глава, но ударът е толкова тежък, че се налага 60-годишният мъж да бъде закаран в болница в близост до комплекса "Флашинг Медоус".

Въпреки лекарските усилия обаче, 5 дни по-късно човекът губи живота си.

Впоследствие семейството му завежда дело срещу Тенис асоциацията на САЩ за сумата от 2.25 милиона долара. Върховният съд в Ню Йорк обаче решава, че ударът с топката на Едберг не е причинил смъртта на съдията и в крайна сметка семейство Вертхаймер получава едва 165 хиляди долара.

След тази случка Международната тенис федерация променя правилата си и лайсмените вече не бива да са седнали, а да стоят прави, за да могат да реагират по-бързо в такъв момент и да се отместят от пътя на топката.