Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Осминафиналната програма на Евро 2024 продължава с още два мача. Особено внимание привлича срещата от 19:00 часа, в която ще има съседско дерби между Франция и Белгия. „Петлите“ и „червените дяволи“ имат 120-годишно съперничество (първият двубой помежду им завършва 3:3 през 1904 г.). През годините добрите футболни отношения между двете държави се запазват. Националните им отбори дори пътуват заедно с кораба „Конте Верде“ за първото световно първенство в Уругвай през 1930 г.

Белгийците имат предимство в общия баланс и в мачовете между двата тима, но французите са тези, които печелят последния двубой между съперниците на европейско първенство. През 1984 г. „петлите“ побеждават с 5:0 след хеттрик на Мишел Платини в груповата фаза, а след това триумфират в шампионата.

На Евро 2024 „петлите“ и „червените дяволи“ не се представят достатъчно убедително. Французите може да са сред фаворитите за спечелването на титлата, но белгийският национал Ваут Фаес е категоричен, че в отбора не се страхуват от играчите на Дидие Дешан.

Днес Франция и Белгия ще играят на стадиона в Дюселдорф, който със сигурност ще върне неприятни спомени за звездите в атаката на "петлите". Антоан Гризман и Килиан Мбапе именно на "Меркур Шпийл Арена" получиха тежки удари по главите в първия си мач от Евро 2024 срещу Австрия (1:0). След този двубой се налага Мбапе да играе с предпазна маска заради счупения си нос.

 

FranceФРАНЦИЯ – БЕЛГИЯShirt badge/Association crest

Днес от 19:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Дюселдорф, „Меркур Шпийл Арена“
Съдия: Глен Нюберг (Швеция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Франция: Менян, Кунде, Упамекано, Салиба, Ернандес, Канте, Чуамени, Рабио, Гризман, Мбапе, Тюрам
Наказани: няма
На картон от наказание: Дембеле, Мбапе, Рабио
Селекционер: Дидие Дешан

Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Мангала, Онана, Де Бройне, Докю, Лукаку, Лукебакио
Наказани: няма
На картон от наказание: Фаес, Мангала, Тилеманс
Селекционер: Доменико Тедеско

Баланс: 75 мача, 26 победи за Франция, 19 равенства, 30 победи за Белгия

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Португалия изненадващо спря серията си от 12 поредни победи в еврокваликации и на европейски първенства, след като загуби с 0:2 от Грузия в група „F“. След поражението „мореплавателите“ отчетоха, че за тях мачът е бил без значение, тъй като вече са си били гарантирали първото място и са пуснали част от резервите.

Португалците обаче признаха, че словенците играят много добре в защита и трудно допускат загуби. Още повече, че двата тима се срещнаха в контрола през март и Словения спечели. Това е единственият двубой в историята между днешните съперници.

 

PortugalПОРТУГАЛИЯ – СЛОВЕНИЯSlovenia

Днес от 22:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Франкфурт, „Дойче Банк Парк“
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Португалия: Диого Коща, Жоао Кансело, Пепе, Рубен Диаш, Нуно Мендеш, Витиня, Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, Рафаел Леао, Роналдо, Жоао Феликс
Наказани: няма
На картон от наказание: Роналдо, Франсиско Консейсао, Жоао Палиня, Педро Нето, Рубен Невеш
Селекционер: Роберто Мартинес

Словения: Облак, Карничник, Дъркушич, Бийол, Балковец, Стоянович, Елшник, Гнезда Черин, Млакар, Шпорар, Шешко
Наказан: Яндза
На картон от наказание: Бийол, Целар, Стоянович, Випотник
Селекционер: Матяж Кек

Баланс: 1 мач, 1 победа за Словения