Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

От нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне по-късно днес в Берлин и ще наблюдава четвъртфинала на Евро 2024 между Турция и Нидерландия от 22:00 часа наше време.

Визитата му е на фона на наказанието, което УЕФА наложи на турския играч Мерих Демирал, за жест в подкрепа на обявената за терористична в Германия и Австрия националистическа организация “Сивите вълци”.

Ердоган ще пристигне в Берлин малко преди началото на мача в 21:00 часа местно време (22 часа българско време) на Олимпийския стадион и ще си тръгне същата вечер, съобщиха от кабинета на Ердоган за ДПА.

Засега не са обявени други ангажименти на Ердоган в Германия.

Турският президент все още не е коментирал наказанието, наложено от УЕФА.

Жестът на Демирал предизвика дипломатическо напрежение между Турция и Германия. Турците привикаха в сряда германския посланик в Анкара, за да обясни изказването на вътрешния министър на страната Нанси Фазер, която нарече празнуването на играча "неприемливо". Германия отговори като извика турския посланик в Берлин.

Турският президент отхвърли критиките към играча, като каза, че футболистът само е изразил своя "ентусиазъм".

Решението на УЕФА предизвика силно недоволство в Турция.

Турската държавна телевизия ТРТ определи решението като "скандално", а ръководителят на футболната федерация на Турция Мехмет Буюкекши го нарече "неприемливо, незаконно и политическо".

Някои групи турски футболни фенове призоваха запалянковците да направят поздрава, наподобяващ вълча глава, на Олимпийския стадион в Берлин.