Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени участието си в срещата на върха на Организацията на тюркските държави в Азербайджан и възнамерява лично да присъства на четвъртфиналния мач от Европейското първенство по футбол между националните отбори на Турция и Нидерландия в Берлин на 6 юли, съобщи телевизионният канал "A Haber".

Това решение е взето и във връзка със скандала около национала Мерих Демирал, срещу когото УЕФА започна разследване. Поводът беше демонстрираният от футболиста знак на ултранационалистическата организация "Сивите вълци".

На 3 юли Турция победи Австрия с 2:1 на осминафиналите на Европейското първенство. Демирал отбеляза две попадения. След втория гол играчът направи жеста, който доведе до разследване от УЕФА.

Телевизионният канал отбелязва, че Ердоган ще пристигне в Германия, за да "повдигне духа на турските граждани след този инцидент (с решението на УЕФА) и да ги накара да почувстват, че е с тях". 

Все още няма официални изявления относно тези планове от президента. Срещата на върха на Организацията на тюркските държави трябва да се проведе в Азербайджан на 6 юли. Ердоган предварително е планирал лично да участва в нея.