Селекционерът на Франция Дидие Дешан заяви днес пред журналистите, че планът му да използва Килиан Мбапе срещу Нидерландия вчера не е било блъф, а напълно сериозно и реално намерение. Голямата звезда на "петлите" не се появи на терена и изгледа втората среща, завършила 0:0 от пейката. Това беше и първо нулево равенство на турнира, а Франция се справи с 1:0 на старта с Австрия, когато Мбапе си счупи и носа.

"Ако беше решителен мач, може би щях да се замисля", каза треньорът пред репортери на базата на тима в района на Падерборн. "Той има синини все още по удареното място. След всичко, което се случи, реших, че това е по-доброто решение – да остане на пейката".

След това добави, че не иска да влиза в детайли за играта на отбора, както и мнението му от пресконференцията снощи не се променя. Той е учуден, че Нидерландия е била прекалено дефанзивна, но това не оправдава липсата на атакуваща мощ на неговите играчи.

Но тъй като класирането на французите за фазата на елиминациите все още не е гарантирано, 25-годишният капитан по всяка вероятност ще се появи на терена. А и фенове, медии и специалисти смятат, че след като без своя лидер французите не успяха да реализират няколко положения, ще се отрази без съмнение на избора на Дешан. Реално Франция няма свой гол, тъй като и победата над австрийците дойде с автогол.

"Този син отбор не нападаше така, както очаквахме", анализира разочаровано вестник "Екип". Докато друг вестник  - "Фигаро" отбелязва: "Не беше ли Дидие Дешан прекалено предпазлив срещу Нидерландия. С толкова много атакуващ талант - Антоан Гризман, Маркюс Тюрам, Осман Дембеле, Оливие Жиру и Кингсли Коман, би трябвало да сме наясно - Франция има достатъчно класа, за да затрудни всеки отбор дори без своя капитан".

Според медиите, Мбапе утре ще се включи в мачле на малки врати или пък в двустранна игра с повече хора от намиращите се на пейката, просто за да изпробва себе си и маската в игрова обстановка, макар и не много близо до реалната.

В телевизионните студиа пък се отбелязва, че Франция дори не се е трогнала, когато беше отменено попадението на Хави Симонс заради засада. В лагера на Нидерландия твърдят, че това е несправедливо, въпреки позицията на Дензъл Дъмфрис, който влияе на полезрението на вратаря Майк Манян.