Наставникът на английския национален отбор Гарет Саутгейт пое отговорността за неубедителното представяне на отбора на европейското първенство по футбол в Германия, но призова привържениците да подкрепят играчите с всички сили. Снощи Англия завърши наравно 0:0 със Словения и спечели група С, въпреки че вкара само два гола в три мача.

"Разбирам откъде идват критиките. Не се крия от това, но искам да призова феновете да подкрепят отбора. Наясно съм с мнението им за мен и се радвам, че тези неща са насочени именно към мен, а не към футболистите. Това обаче създава необичайна среда за работа. Не виждам друг класиран отбор, при който се случва нещо подобно", каза той.

Англия пристигна на турнира като голям фаворит за трофея, но далеч не оправдава очакванията с играта си. Континенталните вицешампиони не успяха и да завършат груповата фаза с победа, което щеше да внесе повече увереност сред привържениците в страната.

"Футболистите ни запазиха спокойствие, въпреки нещата, които се случват извън терена. Да, искаше ни се да вкараме няколко гола и всички да бъдат щастливи, но поне видяхме подобрение в играта ни", каза още той.

Англия завърши мача със Словения със 72% притежания на топката и 694 завършени паса, но така и не успя да застраши реално вратата на словенците. Саутгейт и капитанът Хари Кейн гледат именно на този мач като на най-добрия им от началото на турнира, след като резервите Коби Мейноо, Коул Палмър и Антъни Гордън внесоха голяма доза свежест.

"Мисля си, че направените промени имаха положително влияние върху мача. За съжаление, не намирахме правилните ситуации и ни липсваше последният пас, но подобряваме играта си. Няма как изведнъж да заиграеш свободно и да вкараш четири или пет гола. Футболът не функционира по този начин. Видях прогрес, а головете ще дойдат", продължи Саутгейт.

Англичаните имат скорошен опит с бавен старт и силен завършек. Те направиха равенство 0:0 срещу Шотландия на Евро 2020, но след това стигнаха до финала и загубиха с дузпи срещу Италия на националния си стадион.

"Не можехме да си позволим да не спечелим тази група. Така пътят ни напред щеше да бъде далеч по труден и щяха да ни обвиняват, че сме започнали зле и заради това имаме труден жребий", заяви Саутгейт, който изведе отбора си до 14-и пореден мач без загуба в групи на европейски първенства. Така англичаните избегнаха съперници като Франция, Германия, Испания и Португалия.

"В последните три или четири години накарахме хората отново да се забавляват с играта на националния отбор. За футболистите също е наслада. Трябва обаче да бъдем много внимателни, за да запазим това настроение", завърши специалистът.