Вратарят на Португалия Диого Коща се превърна в герой, след като спаси и трите дузпи при победа с 3:0 срещу Словения, за да класира тима си на четвъртфиналите на Евро 2024. Мачът завърши 0:0 в редовното време и продълженията, а Коща стана първият вратар, който спасява три дузпи и също така не допуска гол от дузпи на европейско първенство.

"Това е мачът на живота ми. Мачът, в който бях най-полезен. Много, много съм щастлив и също така съм много развълнуван, че помогнах на отбора", каза стражът на португалците след успеха. 

Коща, който беше избран за Играч на мача, се опитал да разчете езика на тялото на изпълнителите на дузпи от Словения. "Това, което си помислих, че трябва да ги спася и се доверих на инстинкта си", добави 24-годишният вратар на Порто.

Въпреки че в редовното време не падна гол, Кристиано Роналдо имаше шанс да даде аванс на Португалия от дузпа в първото продължение. Вратарят на Словения Ян Облак обаче направи зрелищно спасяване, за да разплаче звездата. Кристиано бе облян в сълзи след пропуска, но при първото изпълнение на дузпите след това се разписа.

"Кристиано е най-трудолюбивият футболист. Разбирам колко е разочарован, той посвещава цялото си време на футбола", каза още Диого Коща.

Португалия ще срещне Франция на четвъртфиналите в Хамбург в петък (oт 22:00 часа).