След последния трети кръг в група "C" на Евро 2024 крайното класиране за втората и третата позиция трябваше да бъде решено от резултатите на замесените тимове в квалификациите. Така Дания финишира втора, а Словения на трета позиция, макар двата тима да имаха абсолютно еднакви показатели – точки (3), пряк мач (1:1), голова разлика (0), отбелязани голове (2) и дори жълти картони (6). Следващият показател бе мястото на двата отбора в европейските квалификации, където Дания заема деветата позиция, а Словения – 15-ата. Ако прекият им мач беше в последния кръг, щяха да се изпълняват дузпи.

Любопитното е, че двата отбора бяха в една квалификационна група и завършиха с по 22 точки, като Дания завърши на първо място заради по-добро представяне в преките мачове. Оказва се, че решаващ за класирането на отборите не само в квалификационната група, но и за тази на финалния турнир в Германия е мач, игран на 17 ноември 2023 година. Тогава Дания печели с 2:1, а първата среща със словенците завършва 1:1.

В крайна сметка и двата тима се класираха за 1/8-финалите, където "червения динамит" ще е съперник на домакина Германия, а Словения ще играе с някой измежду Португалия и първия в групата на Румъния, Белгия, Словакия и Украйна. И четирите тима са с по 3 точки преди последните си мачове в група "Е".