Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Taзи вечер от 22:00 часа ще се изиграят последните мачове от група "А" на Евро 2024. Домакинът Германия се изправя срещу Швейцария във Франкфурт, а в другата среща спорят Шотландия и Унгария в Щутгарт. 

Отборът на Юлиан Нагелсман е лидер в групата с пълен актив от 6 точки след победите с 5:1 над Шотландия и 2:0 срещу унгарците. Швейцария има 4 точки и таи надежди за първото място и очакванията са да създаде проблеми на немците.

"Няма да се защитаваме. Трябва да държим нападението им под контрол, но също така да атакуваме. Преследваме победата", обясни селекционерът Мурат Якин. 

Нагелсман пък изрази загриженост, че може да се стигне до контузии на футболистите на хлъзгавия терен във Франкфурт. Причина за това е тревата, която беше положена преди няколко месеца след мачовете на Националната лига по американски футбол, проведени на стадиона. До момента два двубоя се играха на "Дойче банк Парк" във Франкфурт. Белгия загуби с 0:1 от Словакия, а Англия направи равенство 1:1 с Дания при затворен покрив заради дъжд.

"Не се притеснявам от футболен аспект, а повече от опасността от нараняване на футболистите. Играчи като Белингам, които видяхме, имаха проблеми и рискуваха сериозни контузии. Ако се подхлъзнеш, наистина рискуваш да се контузиш", обясни Нагелсман.

"Деклан Райс също имаше проблеми. Той и други играчи на Англия се хлъзгаха. Имаше някои доста рискови ситуации заради тревната настилка", добави селекционерът на Германия.

Само точка е достатъчна на Бундестима днес, за да завърши на върха. Победителят в група "А" ще спори на осминафиналите с втория от групата на Англия, в която са още Дания, Словения и Сърбия. Вторият от "А" пък ще трябва да се изправи срещу Италия, Хърватия или Албания, тъй като тяхната група бе спечелена предсрочно от Испания.

Немските национали със сигурност ще се стремят да постигнат трета поредна победа на шампионата и отново да зарадват феновете в страната. Очакванията са Нагелсман да заложи на същите титуляри oт победите над Шотландия и Унгария. 

Това е петият континентален форум, на който Бундестима печели първите си два двубоя след 1972, 1980, 1996 и 2012 г. Германия вдига титлата в три от тези случаи.

При швейцарците заради травми под въпрос са Фабиан Шер, Денис Закария и Стивън Цубер. Има шанс нападателят на Лудогорец Квадво Дуа да получи поле за изява днес. Той започна титуляр в първата среща и вкара гол (при победата с 3:1 над Унгария), но срещу Шотландия не взе участие. 

Срещата между шотландците и угарците е последен шанс за двата отбора да опитат да се класират за следващата фаза. Унгария няма победа в осем поредни мача на европейско първенство. 

Това е първа среща между двата отбора от март 2018 г. Шотландците са спечелили два от последните три мача срещу Унгария.


SwitzerlandGermany
ШВЕЙЦАРИЯ - ГЕРМАНИЯ 

Днес от 22:00 часа
Мач от група "А"
Франкфурт, ст. "Дойче Банк Парк"
Съдия: Даниел Орсато (Италия)
Пряко по Диема и Диема Спорт 3

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ

ШВЕЙЦАРИЯ: 1. Ян Зомер, 4. Нико Елведи, 5. Мануел Аканджи, 13. Рикардо Родригес, 3. Силван Видмер, 10. Гранит Джака (к), 8. Ремо Фройлер, 20. Мишел Ебишер, 23. Джердан Шакири, 19. Дан Ндойе, 17. Рубен Варгас 
Селекционер: Мурат Якин

ГЕРМАНИЯ: 1. Мануел Нойер, 6. Джошуа Кимих, 2.Антонио Рюдигер, 4.Йонатан Та, 18. Максимилиан Мителщед, 23. Роберт Андрих, 21. Илкай Гюндоган (к), 8. Тони Кроос, 10. Джамал Мусиала, 17. Флориан Вирц, 7. Кай Хаверц 
Селекционер: Юлиан Нагелсман

Баланс: 53 мача, 36 победи за Германия, 8 равенства, 9 победи за Швейцария, г.р. 142:69 за Германия

Още любопитни факти:
* Швейцария няма загуба от Германия в последните три мача между двата отбора, като в тези срещи са отбелязани 16 гола. Eдин от двубоите е контролна среща, в която "кръстоносците" надделяват с 5:3 в Базел (2012 г.). Швейцарците бяха загубили 16 от предишните си 18 двубоя срещу германците.

* Последната им среща завърши при равенство 3:3 в Лигата на нациите 2020 г.). Това ще бъде първият голям форум, на който двата отбора се срещат от световното първенство през 1966 г. Германия и Швейцария се изправят един срещу друг и на Мондиалите през 1938 г. и 1962 г. 

-------------------

ScotlandШОТЛАНДИЯ - УНГАРИЯ Hungary

Днес от 22:00 часа
Мач от група "А"
Щутгарт, "Ем Ха Пе Арена"
Съдия: Факундо Тейо (Аржентина)
Пряко по БНТ 1 и БНТ 3

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ

ШОТЛАНДИЯ: 1.Гън, 13.Хендри, 5.Ханли, 26.Скот Маккена, 2.Антъни Ралстън, 3.Андрю Робъртсън, 8.Калъм Макгрегър, 14.Били Гилмор, 4.Скот Мактоминей, 7.Джон Макгин, 10.Че Адамс

УНГАРИЯ: 1.Петер Гулачи, 5.Атила Фиола, 6.Вили Орбан, 24.Мартон Дардай, 14.Бола, 11.Милош Керкез, 8.Адам Наги, 13.Андрас Шафер, 10.Доминик Собослай, 20.Роланд Шалай, 19.Варга

Баланс: 9 мача, 3 победи за Шотландия, 3 победи за Унгария, 2 равенства, г.р. 17:15 за Унгария