Лука Модрич е най-възрастният голмайстор на турнира, а Кристиано Роналдо вече е играл на шест Европейски първенства, но нито един от тях не може дори да се доближи до най-възрастния доброволец на Евро 2024. С усмивка на лицето си, 89-годишният Райнер Шпенкух помага на футболните фенове от цяла Европа да намерят местата си на стадиона в Лайпциг.

"Започнах да работя като доброволец през 2006 година, на Световното първенство", каза Шпенкух пред агенция "Ройтерс".

"Когато достигнах пенсионна възраст, исках да имам работа, да съм зает, да се движа и да бъда сред хората. И се случи това, което е и днес", добави той.

Шпенкух оттогава е натрупал богат опит, като ролята го отвежда чак в Лас Вегас, за да стане доброволец на турнир по тенис на маса - спорт, който самият той все още играе.

"Работя на тези събития почти всяка година от 2006-а насам, шест до седем събития годишно. И все още съм в РБ Лайпциг, като доброволец в управлението на посетителите и съм придружител при пътувания с автобус за мачове на гости. Най-важното е връзката с хората, феновете. Това поддържа духа ми и имам прекрасни преживявания", коментира германецът.

Шпенкух, който навършва 90 години през август, вярва, че този турнир е "по-приятен" от Световното първенство 2006.

"Настроението е по-добро от 2006 година. Това, което направиха нидерландците тук, също и французите. Наистина има емоции, въпреки дъжда в началото. Чудесно е настроението и сред местните. Чувствате това, когато сте доброволец. И ще се увеличава, колкото по-добър става отборът на Германия", добави 89-годишният Райнер Шпенкух.