Селекционерът на Шотландия Стив Кларк заяви, че "уважава всички и не се страхува от никого" преди първия мач на неговия отбор на Европейското първенство срещу Германия.

Кларк говори на очаквана с голям интерес от медиите пресконференция в Мюнхен преди мача от група А срещу страната домакин в петък.

Десетки хиляди шотландски фенове продължава да нахлуват в Германия за първия голям турнир на тима в чужбина след Световното първенство през 1998 година във Франция, като Шотландия иска да се класира за директните елиминации за първи път в историята си.

Кларк се фокусира единствено върху това да подготви футболистите си да се изправят срещу тимовете на Германия, Швейцария и Унгария.

"Това е първи мач за нас в групата от четири отбора. Имаме три срещи, знаем какво трябва да направим, за да се класираме и това е всичко, върху което се фокусираме", каза Кларк пред медиите.

"Всички играчи са напълно здрави, мотивирани и искат да бъдат избрани в състава. Огромността в мач на откриването обаче е малко различно и се надяваме, че няма да се впечатлим твърде много в това. Ще бъде труден двубой. Една от моите идеи, които винаги съм имал, е да уважавам всички и да не се страхувам от никого. Имаме респект към домакините, знаем, че са добър отбор, но се надяваме, че можем да покажем на всички, че ние също сме добър отбор", добави селекционерът.

"Имах достатъчно късмет да участвам в големи мачове, на финал на Шампионската лига например, беше хубаво да участвам на предишния европейски шампионат. Мога да се наслаждавам, но ще се наслаждавам още повече след като имаме четири точки в класирането", каза още той.

Това е второто поредно първенство на Стария континент за шотландците под ръководството на Кларк, като мачовете се играха в Глазгоу през 2021 година.

"Мисля, че всички трябва да се гордеем, че сме тук. Измина много време от 1998-а, когато всъщност пътувахме в чужбина за последно, за да се появим на турнир като този. Ето защо всички са толкова развълнувани. Горди сме, че успяхме да направим две поредни европейски първенства и се надяваме до края на това да бъдем още по-горди, че сме направили нещо малко по-специално за шотландския футбол", заяви мениджърът.

Запитан за тима на Германия, който няма загуба в четири мача тази година след неубедителната 2023-а, Кларк каза: "Те са добър отбор, мисля, че хората се опитваха да смачкат малко. Юлиан Нагелсман откри, както и аз, че отнема известно време, за да намериш най-добрия състав и да сформираш отбор. Когато теглиха жребия, очаквах да е труден мач и нищо не променя мнението ми".

Кларк признава, че присъствието на многото фенове ще "даде голям тласък" на отбора.

"Те ще бъдат зад нас във всяка минута на всеки мач и това е наистина важно. Вече го видяхме на нашата база. Надяваме се, че ще се забавляват и ще се държат прилично", завърши той.