Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Турски футболни фенове са предизвикали безредици в Нидерландия и Германия след отпадането на националния отбор на страната от Евро 2024. Тимът на Винченцо Монтела загуби с 1:2 от нидерландците на четвъртфиналите.

След края на срещата, играна на „Олимпиащадион“ в Берлин, очакващите успеха на своите сънародници турски мигранти в Западна Европа изляха гнева си в зоните, където множество хора се бяха събрали да гледат мача на открито.

В социалните мрежи се появиха кадри от Айндховен, където турци и нидерландци са започнали сбиване, при което са използвани най-различни подръчни средства. На някои записи се виждат турски фенове, които показват средни пръсти и обиждат местните жители.

Това накара по-възрастните нидерландци да се оплачат с думите: „Ние им дадохме убежище, а те дойдоха да ни бият и псуват“.

Има информации и за сбиване в Берлин. Появиха се кадри от автомобилен паркинг, като се подозира, че агресорите са също от турски произход. Вече стана ясно, че полицията в германската столица е спряла шествието на турските фенове към "Олимпиащадион" заради масовата демонстрация на символа на националистическата групировка "Сивите вълци".

В Германия и Нидерландия има големи групи от работещи в страната турци. Според изследване от миналата година на немска територия те са близо 3 милиона, докато през 2022 г. в Ниската земя отчетоха почти половин милион мигранти от Турция.