Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

УЕФА обяви в неделя засилени мерки за сигурност за следващите мачове на Евро 2024, след като петима души, включително малко момче, излязоха на терена, за да си направят селфи със суперзвездата на Португалия Кристиано Роналдо по време на мача им с Турция снощи.

Португалците спечелиха с 3:0, но пет пъти съдията спираше играта, тъй като фенове нахлуваха на терена, въпреки охраната, въпреки загражденията. А в единия от случаите никой не успя да хване нахлулия – нито стюардите, нито другите охранители.

Администриращият футбола орган заяви, че ще бъдат въведени допълнителни мерки за безопасност на стадионите, за да се покрият всякакви изисквания на турнира и да се предотвратят подобни инциденти.

"Всяко нахлуване на терена представлява нарушаване на правилата на стадионите и извършителите ще бъдат на първо място изгонени от съоръжението, а след това ще им бъде наложена забрана за всички турнирни мачове, както и ще бъдат подведени под наказателна отговорност", се казва в официалното становище по този въпрос на УЕФА.

Треньорът на Португалия Роберто Мартинес също се изказа в подкрепа на решението на европейската централа и разкритикува нахлуванията.

"В нашия мач видяхме, че намеренията на хората, които пробиха сигурността, бяха добри. Но трябва да внимаваме, когато се окаже, че срещу играчите тича човек с лоши намерения. Трябва да се обясни на публиката, че не това е начинът", допълни испанският селекционер на Португалия.

Бернардо Силва, който вкара първия гол за португалския тим снощи, не е толкова разстроен колкото Мартинес и не вижда проблем. По повод селфи-снимките на феновете с Роналдо, той обясни: "Това е цената да си лицето на световния футбол и да бъдеш признат на високо ниво. Страхотно е, че е с нас, с отбора. Не съм се притеснявал за сигурността му".

Инцидентите започнаха, когато момче изтича на терена на Дортмунд в средата на второто полувреме с мобилен телефон в ръка, стигна до суперзвездата Роналдо в централния кръг, а усмихнат звездата се наведе за селфи с момчето. Стюардите бяха по-бдителни, когато четирима възрастни също нахлуха на терена, един с последния съдийски сигнал, а на Роналдо също видимо му писна. Съотборникът му Гонсало Рамос пък падна, спънат от стюард, който преследваше последния нашественик на терена.

Момчето на 10 години, което първо навлезе на игрището, е казало пред вестник "Билд": "Сбъднах мечтата си! Тази снимка ще я сложа на тениска, а също така и на стената в стаята си!"

Бащата също е открит, но се е оправдал, че младият му наследник е бил крайно бърз. "В момента, когато се усетих, че нещо става, го видях как прескача надолу и вече влиза на терена. Не знаех какво ще прави".