Испания победи с 2:1 Англия на финала в Берлин и спечели европейската титла. Селекцията на Луис де ла Фуенте вкараха 15 гола на шампионата в Германия. Това е рекорд - най-много за един отбор в рамките на едно европейско първенство.

Испания №1 в Европа с два рекорда, вижте всички шампиони

Евро 2024 обаче приключи без изявен голмайстор, след като шестима играчи завършиха с по 3 попадения - Дани Олмо (Испания), Хари Кейн (Англия), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Жорж Микаутадзе (Грузия) и Иван Шранц (Словакия).

УЕФА обяви, че наградата "Златна обувка" за голмайстор номер 1 на шампионата ще бъде връчена едновременно и на шестимата. 

Досега при равенство в головете европейската футболна централа присъждаше наградата на футболиста с повече асистенции, а при равенство и в това отношение - на този с по-малко игрови минути. 

На миналото европейско първенство "Златната обувка" спечели Кристиано Роналдо, който вкара 5 гола, колкото имаше и чехът Патрик Шик, но португалецът се отчете и с една асистенция.

За последно футболист с три гола на европейско първенство взе "Златната обувка" през 2012 година - Фернандо Торес. Тогава германецът Марио Гомес и руснакът Алан Дзагоев също бяха отбелязали по три попадения, но испанецът беше с най-малко игрови минути. 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА ГОЛМАЙСТОРСКА ЛИСТА!