Старши треньорът на Швейцария Мурат Якин похвали футболистите за победата с 3:1 над Унгария в първия им мач на Евро 2024. Успехът даде много добри шансове на "кръстоносците" да преодолеят групата, а първото попадение за тима вкара нападателят на българския Лудогорец Квадво Дуа, който е първият футболист от efbet Лига с попадение на Европейско. За Дуа това бе дебютен гол с националната фланелка, а неговият първи мач бе само преди броени дни в контролата с Естония.

"Квадво е отличен играч в наказателното поле на противника. Знаехме, че Емболо не е напълно готов и не може да играе цял мач, но бяхме сигурни, че можем да разчитаме на него", коментира Якин.

Той не спести комплименти и за другите двама голмайстори - Мишел Ебишер и Бреел Емболо.

"Бяхме наясно с показателите на Мишел и това, че той може да бъде важен за нас. Той има способността да прави чудесни пробиви. Движи се отлично с топката и без нея. На хартия имахме по-силната халфова линия. За Бреел правилното решение бе да влезе като смяна. От две седмици той не бе тренирал нормално, но знаехме, че с неговото включване ще ни бъде много по-лесно да държим топката под наш контрол", добави Якин.

Той поздрави и швейцарските фенове за отличната атмосфера на стадиона в Кьолн.

"Днес се насладихме на тази фантастична атмосфера, която направиха нашите фенове. Това помага много и на моята работа като треньор, която е да създам атмосфера в съблекалнята. Сега ни предстои мач с Шотландия, но не трябва да ги подценяваме заради тежката загуба с 1:5 от Германия. Това ще бъде напълно различен мач. Срещу Германия никога не е лесно. Важно е, че спечелихме днешния мач, макар че не съм доволен от играта след почивката. Другата седмица трябва да се представим по-добре. Ако мога да сравня футбола с шахмата, днес имахме правилната тактика. Имаше причина да заложим на тази формация. Искахме да използваме нашите силни страни максимално и да затрудним противника. През второто полувреме техните смени ни поставиха под натиск, но в края нашите ни дадоха нужната енергия, за да задържим топката", завърши Мурат Якин.