Легендарният италиански вратар Дино Дзоф посочи как "адзурите" може да надвият Англия в утрешния финал на Евро 2020 от 22:00 часа българско време на "Уембли" в Лондон - "с хладен ум и горещо сърце". Той бе част от състава на Италия при единствената европейска титла на тима през 1968 година, а през 1973 година пази на вратата и при първата победа на "скуадра адзура" над "трите лъва" в Лондон с 1:0 в контрола.

"Никога не бяхме побеждавали Англия там. Те се държаха като пазители на футбола. "Уембли" беше като забранен храм. Бяха други времена, друг свят. Тогава английските фенове ни се подиграваха и ни наричаха сервитьори", разказа Дзоф пред "Кориере дела Сера".

„Англия играе у дома, така че може да се смятат за фаворити, но със сигурност Италия може да победи. В никакъв случай отборът на Манчини не отстъпва, а точно обратното. Има качество, опит и характер. Уверен съм в победата. В някои отношения 60 000 зрителя могат да помогнат, но не феновете вкарват головете. Не забравяйте натиска, който е оказван върху английските национали. Огромен е. Представете си, ако не спечелят...Все още си спомням дъжда и студената нощ в Лондон. Победният гол на Фабио Капело и неконтролируемата радост на нашите сънародници, емигрирали в Англия. Мач на „Уембли“ е мечта за всеки футболист, така че затова казвам на играчите на Манчини да се наслаждават на момента и да не се страхуват“, каза още легендата.

„Големият плюс за Италия е тяхното единство като отбор. Нямат примадони, а който стъпи на терена, дава всичко от себе си. Донарума прави фантастичен турнир. Джиджо има огромни качества, но сега вижда, че сякаш е достигнал и ниво на зрялост, което може да го направи един от най-добрите за всички времена. Впечатлен съм от начина, по който се е подобрил. Както казват в уестърните - с хладен ум и горещо сърце", завърши Дзоф на въпрос как Италия да ликува.