Gracias...

Преведено на испански това означава благодаря. Поставено на снимка с четири медала един до друг това означава страхотно щастие. А когато медалите са притежание на Невяна Владинова, картината става още по-красива. И накрая – когато в два дни чаровната ни състезателка е видяла оценка 19,100! коментарите са излишни.

15 медала в рамките на два дни спечелиха българските състезателки по художествена гимнастика. На два турнира – в Румъния и Гран при на Марбея. 15 медала и при жени, и при девойки, и при ансамбли. Тоест, никъде няма пропуск. Знаете ли какво означава 15 медала за два дни?! На международната сцена, а не на градски състезания. На турнири, в които участват гимнастички от почти всички водещи страни в света. И не бързайте да казвате – ама те са само рускините и после са нашите. Така беше преди 30 години и по-назад. Те или ние, ние или те – други нямаше.

Сега има други. Само един пример – трите момичета от Израел, са страхотни – Линой Ашрам, Виктория Филановски и Никол Зелихман (началото на лентата й е уникално). А това е само Израел. Има и Беларус, Украйна, Грузия, Азербайджан, Япония, Италия (с ново силно откритие) и още и още. Изгледайте едно състезание при ансамблите или в индивидуалното и вижте състезателки от колко страни претендират за челните места. Ясно е, че Русия продължава да е водещата школа. В Марбея обаче Невяна Владинова сложи в малкия си джоб две от трите рускини. Повярвайте, не се случва често нашите да побеждават руските си противнички. Не че е страшна сензация, но когато това се случи, трябва да отдадем дължимото на българските момичета. Трябва да се поклоним на оценката 19,100 точки, която Невяна видя два пъти в рамките на два дни. По-простичко казано това е оценка, близка до съвършенството. Неви изигра и в събота, и в неделя, фантастични бухалки и съдиите нямаше как да не надхвърлят 19-ката. Красивата плевенчанка е толкова добра, че само може да стискаме палци и да се молим да е здрава. Неви е класа, майсторство, финес. Неви може всичко с уреда и тялото. Обръчът й е толкова сложен – гледайте го, задължително е. За лентата имам пристрастие. “Булерия”-та взривява публиката вече втори сезон. Истинска наслада е да видиш как пълна испанска зала в провинция Андалусия става на крака и аплодира една... българка. И след това я изпраща със скандирания “Невяна, Невяна”. Това не се случва на много места по света с български спортисти.

Катрин Тасева е толкова красива и нежна. И играе толкова грациозно. Не случайно Катя спечели златен медал в Киев преди няколко седмици. В Марбея не успя да стигне до отличията, но отново показа страхотни неща. Да, допусна и грешки. Съчетанията й са нови и все още е нужно време. За първи път от години обаче България имаше две гимнастички в Топ 6 на многобой на турнир от Гран При. Още преди месеци написах, че за първи път от много години индивидуалното направление разполага с равностойни състезателки. Да, до скоро беше Мария Матева – страхотна гимнастичка, но сега конкуренцията наистина е убийствена. Катрин е изключително стабилна от началото на сезона. Трябва й само още малко концентрация, за да изчисти дребните грешки, които прави по време на състезанията.

Големият принос за всичко това в националния отбор индивидуално е на Бранимира Маркова. Главният мениджър, който за няколко месеца наистина промени облика на целия тим. Естествено, с помощта на помощничката си Силвия Стойнева и личните треньори на останалите – Белла Каратанчева е с Ерика Зафирова, Марияна Памукова е с Боряна Калейн, а Николай Боев тренира Петя Борисова. Но заслугите на Бранимира са неоспорими. Тя наистина създаде страхотна обстановка и подреди нещата така, както трябва да бъдат.

Освен четирите медала на Невяна Владинова, още 11! грабнаха българките на турнира в Румъния “Ирина Делеану Къп”. Пет златни, четири сребърни и две бронзови отличия... Ако и това не е успех?! Ансамбъл девойки в състав Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова с треньор Мария Кънчева и помощник Марияна Памукова завоюва два златни медала – в многобоя и в съчетанията с бухалки.

Боряна Калейн спечели четири медала – злато на бухалки, и три сребърни медала – на обръч, топка и лента. Ако трябва да бъдем честни, Бубето може повече. Трябва й още малко постоянство и много работа. Защото сребърните медали не й отиват. Тя е следващата ни голяма звезда в индивидуалното направление и трябва да свикне с тази роля. Излишно е да коментираме начина й на игра, в момента малко състезателки са толкова добри, колкото е тя. Артистичността и желанието, с което изиграва съчетанията си, могат да пленят всеки почитател.

Големият фурор направи Елизабет Йовчева при девойките. Малката ни грация завоюва пет медала! Сребърно отличие в многобоя, златен медал на топка и лента, както и бронз на бухалки и обръч. За нея казват, че е откритието на българската художествена гимнастика.

Замислих се в колко спорта все още мерим сили с най-добрите. Честно, не намерих кой знае колко опции. Изключвам, естествено Григор Димитров или Кубрат Пулев. Или волейболния национален отбор в по-минали години. А през изминалия уикенд в художествената гимнастика спорихме с най-добрите за медалите. И ги печелихме. Организацията на Илиана Раева е такава, че всеки си знае мястото. Всеки треньор със състезателката си и всичко е перфектно. Няма да се уморя да го пиша десетки, ако трябва и стотици пъти. Такава организация и дисциплина на работа има в малко други спортове у нас. Ако не вярвате, залата на “Раковски” е отворена за всеки. Е, сега идват наистина сериозните състезания и работата ще продължи да бъде от сутрин до вечер. На този етап всичко върви по план. Остава да видим какво ще се случи на четирите световни купи през април и в началото на май. Невяна Владинова и Катрин Тасева вече дадоха сериозна заявка. А Весела Димитрова и ансамбълът знаят и вече със сигурност са осъзнали, че ги гледат под лупа и очакванията са големи. На някои може да не им харесва, но това е положението. Или работиш и се бориш за медал, или излизаш от подготвителната база на “Раковски”...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Gracias, момичета.

P.S. – Неви, знаеш какво можеш и бъди по-уверена. Оценката 19,100 се повтори, нали?! И не забравяй “Булерията”...