Урок по българска и световна история от най-близкото минало. Урок за време, което мнозина отричат, други все още търсят. Или просто забавление...

Ансамбълът по художествена гимнастика видя отблизо велики фигури в историята, киното и спорта. Момичетата са на лагер във Варна, където се подготвят за предстоящата серия от световни купи в началото на месец април. Треньорът Весела Димитрова разнообразява ежедневието на състезателките по всевъзможни начини. Разходка по плажната ивица и посещение на кино бяха част от програмата на грациите. Едно от последните им събития бе доста по-любопитно.

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теди Александрова, Стефани Кирякова, Камелия Стоилова и Мадлен Сергеева се потопиха във времето на комунизма.

Момичетата посетиха Ретро музея в морската ни столица. Експонатите са традиционни за социалистическия строй. Има мащабни - автомобили, мотоциклети и друг вид превозни средства, както познатите предмети от ежедневието, марки цигари, алкохол, типични надписи, свързани с партията и комунизма и други.

По същото време в музея имаше изложение и на восъчни фигури. Част от тях отново бяха на хора от по-близкото минало. Момичетата видяха макар и само от восък българския комунистически лидер Тодор Живков, съветските Леонид Брежнев, Сталин и Ленин, както и Владимир Путин. Кубинските герои Фидел Кастро и Ернесто „Че” Гевара. Както нашите легенди в театъра и киното – Тодор Колев, Невена Коканова, Георги Парцалев, Петър Слабаков. Спортните идоли Кристиано Роналдо и Лео Меси, както и тийн иконата Джъстин Бийбър.

Абсолютно всички състезателки са родени след падането на комунистическия строй. Единствено Симона Дянкова, която е родена 1994 година, е по-близо и е израснала във времето на прехода.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ